klik-klik

17 June 2011

tentang coklat

Assalamualaikum...berjumpa lagi di hari jumaat yg mulia..arini nk cerita ttg coklat, sy adlh peminat coklat,mmg giler kentang coklat punyer..warna coklat pon sy suka,smpai bila selipar ke baju ke mest nk coklat..smpai hubby pon ty nape suke coklat..suka la kaler pink ke merah ke..x cantik la la kaler tu..mcm kaler tahi je ( sambil tersengeh2)...,amboi2 mulut...coklat ni warna manis tau..mcm coklat...i'm melting tau!...hehe..gtulah kisah sy ngn coklat..
bawah ni sedikit fakta tentang coklat:

coklat mengandungi antioksidan, dikenali sebagai fenol, yang mungkin mampu mengurangkan tahap kepadatan lipoprotein (kolesterol LDL). Hasil kajian terkini menunjukkan bahawa asid stearik pada mentega koko atau lemak dalam coklat tidak memberi kesan kepada klesterol darah.

antioksidan fenol yang terkandung dalam coklat adalah penyebab mengapa mereka bisa berusia lebih panjang. Fenol ini juga banyak ditemukan pada anggur merah yang sudah sangat dikenal sebagai minuman yang baik untuk kesehatan jantung. Coklat mempunyai kemampuan untuk menghambat oksidasi kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan fungsi kekebalan tubuh, sehingga dapat mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanker.

tu antara kelebihan coklat..hehe..arini..nk wt n3 meleleh air liur sket,sape suka coklat,angkat tangan!..hehe...kat ofis sy ni ade kakak yg slalu order coklat murah dr kawan die..coklat yg biasa di order adalah FERRERO ROCHER..nyum..nyum..
biasa yg 30 biji ktorg dpt dlm harga RM 20 - 30 shj..atas pada tarikh luput die jgak..tp yg pasti beza harga di luar dlm RM 10++ jugak..untung dh sket kan..hehe
kali ni sy dpt coklat yg 16 biji dengan harga RM 20..so sy rembat 2 kotak..coklat kali ni mb agak mahal sket sbb tarikh luput lmbt lagi..tp still ade beza dgn harga di luar..hehe

ni rupa paras coklat yg smpai semalam..hehe


yg kt luar tu bersedia untuk di ngap!..hehe
abes dh 2 bijik..haha..
dlm laci meja..coklat la stok yg slalu ade..kalu x sy beli sdirik..sy akan paksa hubby beli..hehe..
cadbury tu hubby yg belikan..sebenarnye yg ni percuma dr bar coklat yg besar..yg besar punyer duk dlm peti ais kt umah..stok kt umah plak..hehe
nyum..nyum...
bagi sy coklat bg ketenangan dan kemanisan hidup..jgn kene kencing manis sudaaa..

huhu..kalu abes sume stok coklat ni..konfom berat naik 1 2 kg..walopon org ckp coklat x menggemukkan..tp saya pasti sedikit sbyk pasti lemak coklat melekat di badan ku ini..hohoho 
so blom pape berlaku,ingiku dedikasikan ayat2 ini pada hubby

 " abg..andaikata syg mu ini yg dh chubby2 ni menjadi gemuk,disebbkan coklat..terima la ku seadanya"

comel x gemuk camni??
opppsss! syilap plak..gemuk ni xpe..ade baby..

gemuk bwh ni xle blahhhhh...larikkkk!!!
pakcik geegle punyorrr
hehe..sekian ttg coklat...
jalan2 carik kawan jap...

11 comments:

eB ezrin said...

eB kena mkn selalu sbb eB darah rendah :)

Bella Bell said...

saya pon suka makan cokelet gak..nyum3 ^^

Bella Bell said...

saya pon suka makan cokelet gak..nyum3 ^^

maszmadi said...

sedapnyer cekelat... nyumnyum

Asiah Termizi said...

bestnya.nak ferrero rocher tu.... heehehehe

|| NaFiRaa || said...

walaweh!!!! ferrero rocher...sedap2!!!

|| NaFiRaa || said...

walaweh!!!! ferrero rocher...sedap2!!!

|| NaFiRaa || said...

walaweh!!!! ferrero rocher...sedap2!!!

eB ezrin said...

a'a, eB darah rendah kritikal sbb tuh nk war treatment jntg kena hold dolo... coklat la yg wat eB cepat satbil kalo nk pitam :)

cik aisha said...

coklat my faveret...dulu kini dan selamanya...haha.tension je carik coklat.xkira la coklat bar ke, ais krim coklat ke...yg penting ada coklat...addicted...hohoo

kreatif4u said...

wah..kamu hot mommy la kamu..mayb bb gurl?hehehhe

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...