klik-klik

27 April 2012

bot terbakar

Assalamualaikum semua..
sama-sama muhasabah diri di hari jumaat ni..
harta dan kekayaan xkan kekal buat selamanye..
jika Dia nk tarik balik..sekelip mata aje..

 rentetan dr kes bot terbakar aitu..gambar ni sy dpt dr staff operasi..
xth dimana punca kebakaran..samaada tong gas atau masalah pendawaian..masa ni air tenang aje..tp di tengah2 laut..punca darat pon x nmpk..hoho..x sanggup sy nk kerja mcmni..tp apakan daya..setiap manusia ade kepakaran masing2..so hargailah ikan yg kite makan...

 gambar ini dirakam oleh tokey bot yg sedang melalui bot saya ni..awak2 dan tekong juga diselamatkan oleh bot itu juga..naseb suma pandai berenang..alhamdulillah sume selamat..tp yg x selamat bot aje...
kejadian berlaku di perairan laut terengganu..xth ler bape batu..x reti guna sistem tu..hihi..bot ni adalah bot tunda..menangkap ikan di kawasan perairan laut dalam..makin kurang ler sebijik lagi..

lps terbakar pd bahagian ats..kami decide nk bwk balik rangka tu..nk tgk mana2 yg boleh pakai,mcm enjin,kipas dan lain2..
bila dh tunda smpai perairan kemaman..bot x dapat dikawal dan karam sepenuhnye...dugaann...

p/s: mengharapkan semoga ade hikmah di sebalik kejadian ini..Malam ni kami sekeluarga dan my sister 
sekeluarga akan pulang ke kampung bercuti..doakan kami selamat pergi & pulang ye...sayang korang sume!

26 April 2012

bila nak penuh ni...

Assalamualaikum semua..
korang ade tabung x?..ofkos ade kan..hehe
meh tgk tabung nens..unik x?..hehe

 rasa2 korang ape ni???...ye..mmg tabung..tp drpd apakah???
hehehe...xyah teka2 la..nens gtau jawapan die..dr pelampung pukat..hehe..mmg selamat..xleh nk cilok melainkan di gergaji atau dicuri..hehe...
kata keje ngn nelayan dan berkaitan ngn bot..hehe..
ape lagi..gunakan dengan sebaiknye...
korang th x..tabung ni dh setahun lebih saya isi..x penuh2 lagik..rasa dh banyak dh isi..
saya letak duit dalam tabung ni syiling 50 sen aje..
setiap bulan kalo ade lebih mesti sy tukar RM20 hinggit syiling 50 sen..kalo x..mesti setiap hari ade walo sekeping masuk tabung ni..
berat mmg nk mampos...haha...
nnt bila dh penuh..atau nens dh nyampah ngn tabung ni..dan dh time waktu nk pecahkannye..insyaallah nens akan buat teka..bape RM duit dalam tabung ni ye,korang kene join tau!..hehe

duit dh nmpk tuu..tp bila diukur dengan pembaris..ade lagi 10cm yg x penuh..hoho..pelampong bulat,sekejap syiling di ats..sekejap di bawah,tepi...emmm..bila la ko nk penuh ek?? buat pengentahuan saiz pelampong ni lebey kurang sama ngn saiz bola boling..dulu2 b4 berat ade gak belatih aksi2 baling bola..haha..skang x mampu den!

p/s: kalo dh pecahkan nnt nk buat tambah angkat gelang la satu..hehe..obses giler ngn gold!..anak emak la katakan..;)

25 April 2012

wordless wednesday



tgh belajar solat..
ammar ni asal ibu hampar sejadah je..cepat2 ye g sujud, takut dan ke ibu dulu..smpai ngn pistol2 skali bwk g sujud..gud boy ammar!

24 April 2012

kisah M.C

Assalamualaikum semua..
nens x sihat 2 3 hari ni..mood nk blogging pon hilang..tp still lawat blog2 lain..cuma silent reader aje..maaf ye x tinggalkan komen...pada khamis lepas saya cuti sebenarnye..sakit kepala dan sakit tekak..dengan kata lain simptom2 nk demam, bangun nk siap2 g keje terasa macam x larat, memandangkan ubat spare dh ade jd x pergi ler terus klinik pagi tu..saya pergi ke klinik pd petang hari tuk mintak M.C ..

al-kisah M.C punyer pasal..klinik ni mmg sy dh keluarga dh biasa pergi..doktor pon dh kenal kami sekeluarga..lebih2 lagi ammar ler..hehe..dekat aje ngn umah..jalan kaki pon smpai..tp penat ler seposen!...biasa2 kami akan ke klnik di pagi hari..sbb doktor yg sgt baik hati dan peramah tu..duty belah pagi..
kes sy ni..sy g belah petang..jarang2 belah petang..sbb doktor x biasa dan x best..

masuk2 aje..terus ty akak kaunter tu..akak..mintak M.C saje boleh..ubat ade lagik..akak kaunter tu cakap..doktor ni strict skit..kene jupe doktor dulu..
saya pon nunggu ler turn..masatu sy sorang ajek yg ade..
masuk bilik doktor:-

doktor : chinese & lelaki ( pandang aje smpai ler sy duduk..b4 ni pernah berurusan skali ngn die )

saya: doktor, pagi td sy sakit kepala yg amat & sakit tekak..x larat nk g keje..jd sy cuti la..kalo boleh nk mintak M.C ( lebih kurang macamtu la..)

doktor : dengan muka yg xdak senyum langsung..periksa tekak..& suhu badan..pastu dengan muka selamba..sy xleh bagi M.C..awk bukan demam..hanya sakit tekak biasa nk selsema..

saya: xkan xleh doktor,pagi td saya sakit kepala..dan x larat sangat

doktor : x boleh..saya xleh kuarkan M.C

saya : emmm..ok..( dlm hati mentang2 aku dtg time sihat,sbbnye dh mkn ubat n cukup rehat, dlm hati berkata..sbb tu xde pesakit kot time doktor 2 duty, strict sgt..kt kaunter biasa dia akan tulis doktor mana yg bertugas pd hari tu) 


jadi sy terpaksa la korbankan cuti saya yg dh byk terkorban tu..hampes tol!
emm..smpai la arini x baik2 sepenuhnya lagi suara pon sengau2..naseb demam teruk tu jatuh hari mggu..tahan skit..tp penat gak kalo duk umah..ade jeeee kejeeee...


p/s: lepas ni asal masuk klinik tu..tgk doktor mana yg bertugas dulu..hohoho...

18 April 2012

ammar & basikal

Assalamualaikum semua..
arini nk updated pasal perkembangan ammar lagik..
ammar dah pandai kayuh basikal dh, tp still pelan2 la..hehe..bangga ibu,inilah kelebihan ammar mulut je lambat tapi kaki ligat..hehe..( pd pandangan saya la )..walopon pakai tayar spare tp dh cukup membanggakan ibu die..hehe

 bravo2 ammar..hehe

 org ckp kalo lambat mulut ( lambat bercakap ) kaki ligat, kalo mulut cepat kaki lambat berjalan..ammar ni jenis kaki ligat mulut lambat skit..tp mmg penat..g jenjalan hari mggu pon xleh g pasaraya..kene g pantai2 jek..kalo x maraton ler bersama ammar..dan penunggu setia ler escalator! hoho...

 pagi2 asal langit cerah je..nk kuar kayuh beskal..beskal ni bukan die punyer pon..sepupu die punyer..yg ammar punyer yg beskal roda 3 tu..skang die dh x layan beskal tu..syokk lagi naik beskal ni..
bukan setakat kayuh je ammar pandai...aksi2 rempit pon pandai..haha ( jgn besar nnt rempit sudaaa )
percaya x ammar leh buat aksi yg lebih pelik lagi???..
jom tgk! tp video yg berdurasi 20 SAAT..korang bebas nk tgk ke x ye..tiada paksaan..
video
  
camne?? sesekali geli hati plak kan..itulah ammar haziq yg baru berumur 2 tahun..mengalahkan umur 4 5 tahun..harap2 besar nnt rajin bekerja dan tolong ibu & ayahnye..hehe

okes sekian sahaja, terima kasih kepada yg komen2 kt entry saya & juga yg mendoakan kebaikan ats comp. saya..hope tempat cari makan ni sentiasa mencurah2 rezekinye tuk insan seperti saya mencari makan...aminnnn

p/s: lya blog HATI  neni keje kat ASAS OMBAK di Kuantan,tempat die kat Kompleks ikan LKIM, company neni buat penangkapan ikan laut dalam, jual ikan secara borong ktorg ni kira anak cucu kepada LKIM ler..tp bukan government, 1 lagi adik beradik comp. saya iaitu SLIPWAY  die buat bot..seronok jugak ni leh kongsi2 maklumat..nnt kalo lya ade FB tulis kt komen ek..nnt neni add lya..hehe
 

17 April 2012

bz arini..

Assalamualaikum..
arini ibu ammar bz skit..ade keje plak kene buat..huhu
company kami diuji lagi..sebijik bot laut dalam terbakar di terengganu dan tenggelam,ade dekat RM900k rugi bersama isi dalam,seperti pukat, enjin, perkakas dalam dll..fuhhh..dugaan betol..semoga lepas ni ade rezeki2 lain buat company kami..adat berniaga...

jom layan ammar ngn belon die,gambar ni masa tgh siap2 nk sambut besday die yang lepas..lokasi umah nenek..

 AJK belon..ayah ammar & nenek..haha..bapok2 ayah tiup..cayalah!

 ammar pon tiup jugak,bersembur air liur..haha..kembong pipi2..

 kembang kempis perut..semangat!

 berlipat2 dagu..bambam btol anak ibu ni..

 ammar posing ngn belon hasil tiupan ammar...oppss ayah ammar ler..amar x lps2 walopon sebijik,haha...ape yg die pandai???

 pecahkan belon..bila tgk byk2 ayah die tiup..die g pecahkan belon..menjerit 1 rumah dengan gelagat die..haishh x takut langsung..lagi org menjerit lagi die buat...rasa nk geget2 aje..

 amboi2..org penat2 tiup die g pecahkan..

 hiyarrhhkkkk...pong! pecah...pastu tercari2 mana belon die..haha

 ade dekat 10 bijik pecah sebelom acara..lps acara tu..abes,tggl yg gangtung2 aje, naseb ayah die beli banyak..hoho..

 terima la posing dr budak mantap! tegap! montel! <----------tema maklong ammar..hehe..asal duk umah nenek segala benda alah keluar,kereta ni bapak tahannye..dari zaman adik saya yg lelaki lagi..smpai ler ke ammar leh naik lagi..

p/s: arini mcm lmbt ajek blogwalking..kawan2 singgah dulu ek..nnt saya balas..

16 April 2012

AMMAR HAZIQ

Assalamualaikum..
salam hari isnin..syukur alhamdulillah kerana kita masih lagi bernyawa dibumi Allah S.W.T ni...percaya x korang, anak adalah sumber semangat paling banyak..bila ade masalah ngn keje, gaduh2 manja ngn hubby, tgk anak boleh bagi kekuatan kepada kita..walopon kekadang kerenah die ade gak yg menguji kesabaran, tp bila tgk muka anak membuatkan kita lebih banyak berfikir untuk kebaikan dan masa depan mereka..

Ammar Haziq Bin shahrul Hassan..umur 2 tahun, pd usia 11 bulan setengah die dh boleh berjalan walopon badan die kiut miut..hehe ttp ammar ni berat sdikit mulut die..satu baris ayat pon die x boleh ckp dengan sebutir2 tetapi ayah, ibu, nak, itik,ayam die boleh sebut..kapal terbang jadi bang aje..hik..hik.. banyak perkataan yg die th cuma die xleh nk membina ayat sahaja..

ade contoh yg comel dan buat kami gelak bila..;-
saya ty jcb die mana ( yg mcm blozer tu xth korang panggil ape ) masatu jcb die duk umah BONDA die iaitu pengasuh die..

ibu : ammar..jcb ammar duk mana??..
ammar : tercengang2..nk ckp x reti..buat muka tertanya2..
ibu : jcb ammar duk umah BON....( mengharap die sambung dengan menyebut BONDA ler )
Ammar : --ammar dengan rs kondifen terus sambung dengan TOT...( jadi ler BONTOT )...haha..bantai gelak ler kami

biasa2 ktorg akan ajar BONTOT bila nk suh pakai pampers..jadi die ingat BONTOT ler..haha..
sebenarnye pronounce bg BONDA bile die duk sana adelah BUNDAR sbb pengasuh die org seberang..jadi ibu die ler yg silap harakat tanya anak..kikiki

jom layan gambar ammar yg meningkat usia ni..
semoga die cepat2 boleh bercakap..

 tengah makan oreo

 semangat muka..ngap!

layan citer jap..silang elok kaki yg xtahan tu..hehe

Ya Allah..ku memohon kepadaMu..jangan la engkau mengambil org yang aku sayang..setelah Engkau berikan kepada kami..setelah kami menyayanginya dan menjaganya..lindungilah anak-anak kami sehingga hayat kami masih ade..Aminn Ya Rabbal Alamin...
 



13 April 2012

~indahnye ciptaanMu~

Assalamualaikum semua..
mari kita hayati di pagi jumaat yang indah ini dengan keindahan ciptaan Ilahi ketika haiwan2 ni berada di rahim ibunya lagi...Subhanallah...



 baby elepent

 baby itik..kuek..kuek..kuek..
 itik jugak..

 baby meooowww..( kucing, comelnyeee )

 baby dolphin

baby wook! wook!- anjing

p/s: bukan saya punya gambar yer..sumber x dapat dikenalpasti dari laman web ape..lupa nk amek link dan save gambarnye aje, hehe..

12 April 2012

teluk cempedak

Assalamualaikum semua..
selamat hari khamis.. semalam cuti sempena pertabalan agong..apa aktiviti korang..duk umah ke jenjalan??...aktiviti saya dari pagi smpai ke petang duk umah..sambil mengemas,masak dan layan ammar...tp kol 5 petang sempat ag g jenjalan bawak ammar g TC atau pantai teluk cempedak..emmm..korang perasan ke ade gegaran semalam..sy langsung x perasan,sbb tu boleh je g pantai tanpa curiga..naseb xde perkara yg x diingini..alhamdulillah..ingtkan belah utara aje yg rasa..rupanye di kuantan kt spital HTTA pon terasa..mb sebab bangunan yg tggi..boleh merasai gegaran tu...
okes jom layan ammar ajiq main air pantai...

 mula2 smpai ajak ayah die g main gelongsor..tp ramai sgt org..ajak g main2 pasir dulu..

 
 semangat melangkah


 ofkos kene paksa ngn ibu bergambar dulu..

 usha dulu...ammar ni sejak dh th erti takut die jd gerun ngn ombak..kalo ombak dtg berlari2 naik ke darat..hoho..xmo die lg takut ayah die paksa die g tgh laut..menjerit2 jugak...
 xde plan nk mandi pon sebenarnye..tp geram sbb ammar ni asik lari jek dr ombak..ayah die tekad nk basahkan die jgak..hoho
tapi..bila dah x takut..hambek ko..asik tarik ayah die pergi ke tengah..ayah die plak yg termengah2 penat..haha

 muka org gumbira..x duk diam

 tgh tggu ombak dtg nk tangkap..hehe

 ibarat sedang menuntut ilmu kekebalan..haha

 siap tonggeng lagi..nk suh rambut die kene air..




 bila ayah die ajak naik..xmo..siap tarik2 lagi suh main ombak..ammar2..clever boy betol..walopon melasak x hengat..tp ibu x kurus2 jgak..haha, ayah die lagi laaaa..lalalala..;P

p/s: semoga xde lagi gempa susulan pasni...seriau jgak dgr gempa2 ni ye...

10 April 2012

aksi-aksi

salam semua..hepi tuesday..
korang geram x bile bergambar jek ade org buat aksi jelir,juling dan yg giler2 dan buat spoil gambar..geram kan...kite bukan main kontrol ayu..haha..oleh sebab ade org yg spoil kan gambar saya jd sy nk publish byk2 gambar die kasik glemer skit..haha..
nak tgk scroll bwh ye...



 
 *



**





***



****





*****





******





taraaaaa!!!! 
ni dia budaknye...naseb ler sayang...kalo x mau kene siku ngn siku runcing i neh..kiki..ni ler gambar rentetan dr besday ammar semalam..dr menyemak dlm tepon baik abadikan muka ' comel ' laki i neh kt sini..kikiki




 olololo....comelnye...rs nk tarik2 telinga..ekekeke..xpelah bang.janji sy comel..haha..boleh gituuuu???

okes terima la posing cover majalah DARA..kikiki..buat anda semua...hehehe

 dan ni pula buat hubby,balas balik memek muka semewek abg tu..hahaha..burok x?..burok kan...

posing ngn kete ayah cik a.k.a sukri adik lelaki saya...
bulan 5 ni cadang nk buat lesen kereta..hehe..senang skit nk bergerak biler pandai ni...dan boleh tukar2 drive bile nk balik kampong..maunye dari 2 jam jadik 4 jam baru smpai..hehe
doakan saya ye kawan2..doa supaya lulus cepat2..hehe.. 

p/s: blogwalking arini..tegur kawan2 lama..sbb dh lama menyepi ni..hehe

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...