klik-klik

17 February 2012

ALHAMDULILLAH..

Syukur Alhamdulillah..terjawab segala kemusykilan sakit adik saya..90% suspek tibi tulang..melalui kajian sel biopsy, sel tu mengandungi kuman tibi...walopon antara banyak2 tibi..tibi tulang paling bahaya,tetapi still boleh dirawat dengan pengambilan ubat yang teratur dan tetap..lega rasanye adik saya jauh dari sakit KANSER..syukur Alhamdulillah Ya Allah..

menurut doktor pakar yang saya jumpa,kemungkinan tibi tulang ni boleh terkena adik saya,mungkin disebabkan bergaul atau duduk dalam satu kumpulan yang salah sorangnye terkena tibi paru2 atau pernafasan,yang apabila die batuk,beribu2 kuman tibi terlepas di udara..dan org2 sekeliling menghirup udara tersebut,pada yang mempunyai antibodi yang kuat,kuman tersebut boleh mati begitu sahaja dalam badan tanpa memberi kesan pada organ2 yang lain..tapi apabila antibodi seseorg itu lemah die sangat mudah dijangkiti...seperti adik saya kuman tersebut mengjangkiti tulangnye..selain tulang,tibi boleh terkena pada mata dan paru2..
tibi tulang dikelaskan kepada yang x berjangkit manakala tibi paru2 berjangkit...adik saya diberi buku tibi warna putih iaitu yg x berjangkit,kalo yang berjangkit rasanye kaler coklat..lupa~~,dan kemana sahaja die pergi,die perlu bawa..macam mykad jugak ler..

Banyak proses yang kami kene lalui sebelum dapat keputusan ni,hampir sebulan follow-up dengan hospital,macam2 ragam dengan pengurusan pihak hospital yg sedikit banyak tidak puas hati bagi saya..tapi apakan daya,kami bukan berstatus VIP mahupon VVIP..tunggu dengan sabar dan doa yg sentiasa mengiringi urusan ini...Alhamdulillah..

sedikit diari tentang temujanji doktor..

9 hb 2: setelah 2 mggu dari tarikh biopsy di buat, first appoiment dengan klinik orthopedik( bahagian tulang ) di HTAA, jumpa dengan doktor yang baru setahun jagung dua jadi doktor..kira doktor kecik la ni..tp sangat baik..mula2 adik saya masuk HTAA die pernah amek kes adik saya..x sangka die still ingat kes adik saya..tq doktor nuridayu arifin peg.perubatan UD41 HTAA kuantan..siap mention nama lagik..hehe..sebab melalui die kami dapat tahu skit2 yang adik saya ni suspek tibi melalui verbal info atau melalui talian telefon di bahagian makmal..ini kerana formal report dari bahagian lab blom siap!..hangin seround!..disebabkan doktor ni baru lagi,die bagi plak satu tarikh tuk jumpa doktor pakar iaitu 14hb 2..

14hb 2 : pergi2 klinik ortho,tggu hampir 2 jam..sbb ramai gilerr..dapat ler dengan doktor yang biasa jugak,tp besar skit dari doktor yang first jumpa nama die Dr.Abdullah..macam mix skit,bulu mata doktor ni cantik..hehehe..doktor tu cakap doktor kecik yg first jumpa silap bg tarikh,sepatutnye esok 15hb 2 untuk doktor pakar..tp die akan usahakan jugak tuk terangkan sikit2..tp yang jadi masalahnye..fail rekod kesihatan adik saya,result scan MRI dan juga result BIOPSY blom smpai di bahagian klinik Ortho..hangin lagik skali!..doktor tu pon xth nk cakap ape..deorg pon slalu je problem dengan bahagian rekod perubatan..last2 doktor tu cakap,kalo awak nk komplain naik tingkat 4 bahagian rekod..sy pon dengan bengangnye naik pergi request sedirik result2 yang dikehendaki..lepas tu kuar sorang kerani cakap bahagian ortho dh request..pastu kami jupe ler balik doktor td..rupa2nye baru je smpai pada die fail rekod kesihatan masa di ward..adoiiii, apekehall?? ...last2 doktor Abdullah sdirik carik rekod2 itu semua...result MRI adik saya still lagik di ward..apekehall??? kali 2..naik darah rasanye..untuk sel biopsy plak kami terpaksa tggu esok sbb waktu tu dh luch hour..lama plak kene nunggunye..dengan keadaan adik saya yg x bape selesa tu...jadi kami decide pergi esok je..dengar keputusan dari doktor pakar...

15hb 2: doktor pakar Zamzuri ( ensem dan baik plak tu..hehe) terangkan result MRI kat adik saya,jelas nampak urat saraf die sampai ler ke otak, sedikit kagum dengan kecanggihan teknologi skang..nampak ler 3 rentas tulang adik saya kene makan dek kuman tibi tu,menurut doktor sel ketumbuhan belakang adik saya tu,bukan ler ketumbuhan tetapi air atau nanah yg keluar dari tulang yang membentuk benjolan bila di scan dan bila buat test atas sampel sel tu,nmpk ade kuman tibi..jadi kuat ler mengatakan adik saya dijangkiti tibi tulang ..dan doktor cakap sedikit saraf tunjang adik saya terhimpit,nasib baik lerr..kalo tulang tu betol2 rapuh dan menghipit saraf tunjangnye..risiko lumpuh sangat tinggi..nauzubillah,mintak dijauhkan...skang ni adik saya ambil 2 jenis ubat,satu ubat diambil 4 bijik,besar2 plak tu..huhu,dan satu vitamin..kalo dulu2 ubat yang 4 bijik besar tu di pecahkan kepada 4 jenis,maknanye 5 jenis pil kene telan,ttp skang tlh digabungkan menjadi satu..okey ler,xdelah banyak jenisnye..tapi telannye ttp 5 jugak..hehe...ubat ni diberi selama sebulan lepas tu bulan mac nnt dtg balik untuk pemeriksaan..samada sesuai ke x dengan ubat yang diambil..alhamdulillah..sekuangnye rawatan telah dijalankan..dan ubat antibiotik tibi pon telah diberikan,xdelah adik saya separuh mati tahan sakit dan hanya bertahan dengan ubat tahan sakit selama ni..syukur ya Allah,kau permudahkan urusan kami..

adik saya skang mc sehingga bulan 4 nnt..dan skang dalam proses mintak pertukaran di APMM Gebeng atau yg berada di kuala terengganu,lupa plak nama kem itu..sebab selama setahun die kene follow up kes die di HTAA..kalo asik ulang alik ke pulau pinang jek..penat jugak kan..mungkin ade hikmah adik saya sakit ni..kalo murah rezeki die dapat ler berpindah ke APMM yang lebih dekat dengan rumah kami..mudah-mudahan diluluskan..aminnn

okes sekian perkongsian tanpa gambar ni, terima kasih pada yg sudi membaca,sbb henpon saya terminum air 100 plus..huhu,skang masuk ward..hampeh! dh 3 hari xde khabar berita..kalo ade duit dah lama rembat i-phone 4 ni..nasib xde duit..hohoho

mood keje: masih sibuk dengan kedai ikangggg tu...mggu depan kene turun kedai..semalam dan arini duk opis,siapkan fail2 tahun lepas tuk auditttt...x syukerrrrr2x!

sekian...

p/s: sy & ahli kuarga terdekat pon kene buat x-ray gak ni,takut ade jangkitan..bile nk buat ntah..huhu

25 comments:

Mama Gee said...

buat lah neni..jgn tangguh2 bab kesihatan ni...

alhamdulillah bukan kanser... :)

|| NaFiRaa || said...

Syukur sgt2 sebab bukan kanser.. harap2 mat yie rajin lah makan ubat.. tak boleh skip ubat tibi nih.. harap2 dia terus kuat semangat.. amin~

aku share n3 mu kat blog aku ek~

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alhamdulillah..bukan kanser..
Moga adik neni terus kuatkan semangat & diberikan kesihatan yg baik..

eB ezrin said...

alhamdulillah. tc yer :)

♥ nana i am ♥ said...

alhamdulillah~ semua yang jadi ada hikmahnya kan kak nini..semoga Allah permudahkan semuanya..amin~

rindu kak nini banyak banyak!

Aishah Jahirah said...

alhamdulillah.....saya pun rasa gembira sekali....semoga adk nini cpt sembuh...buatlah x-ray utk kepastian.

Salina@IbuAqil said...

Alhamdulillah dear..
Syukur!!!
TC & Happy Weekend!! ;)

::NureeN:: said...

alhamdulillah.. awal2 dpt info dr zura, pas ni boleh la tdoq lena cikit berbanding ari tue kan.. moga adik neni cpt sembuh :)

maszmadi said...

alhamdulillah, dah tahu keputusan... moga adik neni semakin sihat n cepat sembuh dari penyakit tu..
moga ada hikmah di sebalik penyakit itu, insyaallah

intan_blur said...

alhamdulillah...
tp dgr tibi2 nih..ade jg kes mcm ni eh..
take gud care utk adik tu ye..dia kuat semangt

MamaYatie said...

Alhamdulillah...lega dengar kan..
semoga Allah permudahkan urusan pertukaran tu..ada bg surat doktor skali tak??

pegi la wat xray..jgn ditangguh2..

MaryaYusof said...

Salam dear Neni,

Dah lama tak menjenguk ke sini sblm ni ikut perkembangan adik di blog zura sahaja... Alhamdullillah, semoga segalanya dipermudahkanNya... Take care dear :)

wahida said...

Alhamdulillah, bukan kanser...mudah2an adik ko kuat dan tabah hadapi semua ni...


kalau gi spital, mmg mcm tu..boleh buat strees tau...huhu...

semoga Allah memudahkan urusan korang...amin...

Marina said...

alhamdulillah...smoga adik nens cepat sembuh...amin...

lizz said...

salam nens...dah lamer tak kesini baru tau adik nens sakit...saya doakan adik nens cepat sembuh...

dela said...

Alhamdulillah..bukan kanser.. setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya.... sabar ye.
Moga adik neni terus kuatkan semangat & diberikan kesihatan yg baik.. amin

Diana @ bilakukatacinta said...

macam tulah nens bila berurusan dng spital..banyak karenah nya.
Pepon..alhamdulillah adik neens masih boleh dirawat. Mak D..dr kata takde ubat..just bertahan jek

Mama Ema said...

dah lama tak dtg ke sini..

yong nierah said...

salam k.nens adik akak ad x rasa pedih dalam perut lepas makan ubat tibi tu? mak saya pun kene tibi tulang.

Nabila said...

assalamualaikum, saya Nabila. saya baru saja membaca blog saudari mengenai penyakit ini. saya juga seorang pesakit tibi paru paru pada tahun lepas (julai) dan masih menerima rawatan hingga sekarang. saya sedang membuat research untuk penyakit TB ini untuk dijadikan dokumentari dan ditayangkan di seluruh Asia. boleh kah jika saya menemu bual adik saudari? di mana tempat tinggal, ya??

Qaisara Masyah said...

assalammualaikum...
nak tanya la pasal adik neni...dah pulih sepenuhnya ke? sy pun pesakit tibi tulang since jan 2013..actually dlu memang x pernah dengar pasal penyakit tibi tulang ni...mase mula2 doktor suspek baru saya search apa sebenarnya penyakit tibi tulang ni sebab yang saya pernah dengar tibi paru2 saje..sekarang dalam proses treatment lagi makan ubat for 9 mths...walau pun doktor kata boleh diubati tetapi perasaan risau still ade gak..kalau boleh nak share or tau perkembangan adik neni sekarang...terima kasih.

rush said...

mcm sial je ceritA......

Anonymous said...

apa yg berlaku pda adik awak skrg berlaku pd kakak saya..thank info ni..sokongan keluarga sgt penting.

Anonymous said...

Salam awak. Saya antara pesakit tibi spine. Boleh saya tahu berapa lama adik awak tanggung sakit sebelum doc sahkan dia sakit tibi tulang? Dan bagaimanakah keadaan dia skrg? Dia ada melalui opration ke ?

nenscoll said...

sorry sape yg komen, blog sy dh lama x aktif,tp tertengok email masuk..
adik sy alhamdulillah dh sihat sepenuhnya setelah consume ubat untuk tibi selama setahun..skang dh kawen..alhamdulillah...

seingat saya, dalam 3 4 bulan jugak die tanggung sakit tu..ubat klinik biasa dh berdozen2..sume ckp lenguh2 atau salah urat...bila dh cekup mri kt hosp.swasta baru dpt clue..lpstu refer government smpai la sembuh...

rawatan die tanpa operation, just ubat..cuma masa nk amel sel biopsy tu die sedut dr blakang nanah dengan picagari khas.. itu jek...tq all yg still komen..x sempat nk berblog dengan komitmen keje skang

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...