klik-klik

19 January 2012

ujian Allah buat kami- KANSER

Salam semua,seperti sudah ade yg tahu pasal adik lelaki saya menerusi blog kakak saya..k.raa , kadang2 x sanggup nk menceritakan kesedihan di blog ini..tapi sudah ketentuan ilahi..setiap manusia akan diuji setimpal dengan kemampuan die..walopon bukan saya yang menanggung..tapi derita tu seakan sama merasa sakitnye..hanya Allah yang tahu..mmg betul la..nasib kite tiada siapa yang tahu,berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..

buat kawan2 semua,adik saya skang duk di HTAA kuantan,sekarang ni saya lah antara yg banyak tahu ttg adik,masa hari pertama buat rawatan pakar di KMC ( kuantan medical centre) saya yg menemani adik saya..dan doktor khabarkan berita 'baik' tersebut pon di depan saya..dan saya orang yg pertama mengetahui adik saya dapat kanser..di saat itu tiada siapa yg tahu..berat betul hendak merahsiakan hal hidup dan mati pada org yg kite sayang, pada ayah dan ma pon x sanggup nk bgtau...bukan setakat makan,tidur x tenteram..jiwa sgt kacau..smpaikan anak sendirik pon rs nak tangan2kan bile buat hal..tp cepat2 istighfar..sbb keputusan blom pasti lagik..tp terdetik hati saya itu adalah kanser..sbb keputusa x-ray dan ultrasound sangat x cantik..dan saya mengamati setiap tirai2 x-ray yg ditunjukkan doktor...sungguh sedih,luluh hati jantung di saat doktor personally bercakap dengan saya..masatu ayah dan suami serta adik saya di luar...saya x sangka babak2 cerita drama melayu yg biasa tgk di TV terjadi pada saya...ingin saya terjaga dari mimpi..rupanyer saya bukan bermimpi..saya kene kuat!..Ya Allah kuatkan semangat adikku...kami sume sayangkan die..die satu2nye adik lelaki kami,setelah abg sulong kami pergi di usia 29 tahun dan pernah melepek di katil hospital selama sebulan sebelum meninggal di rumah..walopon penyakitnye berbeza..tp sy berharap keajaiban dari Allah akan muncul buat adik lelaki saya...aminn...

pada hari ke 2,pagi2 lagi saya ke KMC untuk buat "ct- scan" sori x th betul x ejaan tersebut...pukul 3 kami baru th keputusannye.di saat tu hati kecil berharap bukan kanser, dan saat itu juga saya,suami ayah dan adik masuk,sy hendak deorag dengar sendirik keputusannye dari scan tersebut jelas kelihatan dalam 7 atau 8 rentas tulang belakang,dimana bertempatnye saraf tunjang tersebut telah dimamah kancer..berkeping2 ct-scan doktor tunjuk...walopon kadang2 berat kepala mendengarnye,saya tabahkan hati sbb xnak terlepas langsung ayat2 dari doktor..adik saya sgt kuat Ya Allah..die x nangis mahupon lemah semangat..walopon dalam hati Allah sahaja yang tahu...masa hendak dikhabarkan berita tersebut,doktor suh adik saya keluar..tp die berkeras mahu dengar jugak..dan die cakap kat doktor jgn rahsia pape dari die..tp die sangat kuat Ya Allah..die dengar tanpa rasa keluh kesah,tp di hati tiada siap yang tahu...
menurut doktor adik saya ade 2 ketumbuhan yg sedang mengganas sedang membesar 1 dekat dengan kerongkongnye..dan 1 lagi di belakang tulang belakangnnye...di belakang tulangnye sudah membesar 5 cm...Ya Allah..kau hancurkan ketumbuhan tersebut Ya Allah..berilah die peluang tuk sembuh..menurut doktor pakar biopsy iaitu ambil sampel sel barah tersebut ia perlu dijalankan segera tuk memastikan kanser ape,samada paru2,tulang atau kelenjar...bila dh th & puas hati..kami mintak ditukarkan ke kerajaan..di HTAA..sbb kami tahu peralatan yang lengkap hanya di hospital kerajaan..tp satu ajelah lemah skit dgn hospital kerajaan ni..proses yg sgt lambat..x tertahan menunggu proses seterusnye..sehingga hari ke 2 hari ini,adik saya baru shj buat x-ray biasa dan juga suntikan untuk mengesan kanser Tibi..x-ray perlu dijalankan dari peringkat mula balik sbb hendak mengesan dari mana punca kanser tersebut..semoga urusan adik saya dimudahkan Allah,dan jangan lah jadikan adik saya eksperimen tuk doktor2 pelatih..walopon kadang2 kite terpaksa terima semua tu..:(

buat masa skang,ma dan adik serta kakak saya sekeluarga ade dirumah saya kuantan..sedang memberi semangat dan memantau emosi die supaya lebih kuat dan xkan lemah semangat walopon kesakitan sentiasa menhampiri die..

okes nnt kalo mood okes updated lagik ye..dan saya memohon kepada rakan2 semua doakan adik saya,sebab doa anda memberi die lebih semangat tuk teruskan kehidupan,dan semoga doa yang ikhlas dari anda di terima oleh Allah..

p/s: satu ayat sebelom die tahu die hidap kanser,pagi2 hari ke 2 sebelum ke KMC die bangun dan mengatakan " neni..aku rasa kanser" terus saya menitik air mata...walopon saya sudah tahu itu kanser, sori mat yi aku rahsia kan..aku x sanggup...tp aku tahu mu KUAT!!!

11 comments:

Aishah Jahirah said...

sedih saya baca entry nini ni...berat dugaan adik tu...jangan putus asa, terus berikhtiar.doktor bukannya Tuhan.keajaiban boleh berlaku dengan izinNya.saya doakan segala urusan akan dipermudahkan Allah untuk adik nini sembuh....

~izan~ said...

besarnya dugaan itu..sedih baca kisah ni..kalau izan di kuantan,boleh jugak melawat..tp skrg kat KL..

semoga ada keajaiban berlaku dan adik itu kembali sihat.Allah Maha Besar,Maha Mengetahui setiap apa yg terjadi...Bertabahlah...

♥ nana i am ♥ said...

sorry to hear that kak nini..nana doakan semoga semuanya selamat dan mohon Allah kurangkan sakit adik kak nini dan hilangkan terus penyakit tu..semoga kak nini+family especially adik kak nini kuat dan tabah hadapi ujian dariNya..

eB ezrin said...

kiter doakan bersamer yer. kami pn family cancer, hanyer ms yg menentukan segalanyer. harap u & zura tabah :)

maszmadi said...

Ya ALLAH, permudahkanlah segala urusan yang perlu dilalui oleh adik sahabatku ini, kau sembuhkanlah penyakit nya itu jika itu kehendakMu, kau ringankanlah beban dia untuk menghadapi ujian mu ini... sesungguhnya kau lah yang Maha mengetahui dari segalanya...
Ameen Ameen YaRabbal Al Ameen

neni kena kuat untuk jadikan adik neni kuat yerk.. semoga semuanya selamat..

Cik CT said...

Had experienced the same situation 5years ago.hancur luluh hati bila doc call panggil mngadap dgr result biopsy ayahnda yg itu adlh kanser stage 2. Gelap pndangan tp brtahan juga.hampir setahun rupanye kanser itu berakar di pangkal hidung sblm disedari.tp abah tak nak buat radioterapi jd kami ke alternatif centre di PJ n berubat dgn hj lokman yg ms tu blom seglemer skrg.smbil tu buat rwtn homeopati.Abah bertahan sihat walafiat slama stahun lebih smpai hospital call knapa tak buat rawatan.so,dia pun mgalah buat radioterapi.dan episod seterusnya slps radioterapi tak ada yg happy ending..:( smoga adik akak n family tabah mghdapi sglnya n semua terletak di tgn Allah maka kita wajib berusaha.tawakal.

Marina said...

sedihnyer...marina doakan adik neni selamat dan dipanjangkan umur...amin..

Mama Gee said...

tumpang sedih, akak neni..
terasa mcmana kalau diri sendiri berada di tempatnya..kuatkah diri ini utk menghadapinya?
akak sama2 doakan moga2 keajaiban berlaku...kuasa Allah siapa taukan..
Moga adik neni gunakan masa yg ada ni utk mendekatkan diri pdNya..
Dia duga sbb dia syg...walau
seberat mana pun dugaannyaa...

intan_blur said...

bile baca citer nih..intan teringat arwah adik ipar intan yg mengidap tumor hati..dia selalu batuk teruk n pengsan..lebih kurang 3minggu dia tau sakit tuh.akhirnye dia pegi mengadap penciptaNYA..rase mcm baru dia pegi..intan just share..
smoga adik nen dlm lindunganNYA..

MaryaYusof said...

Salam Nens,
Setiap penyakit dalam dunia ni ada ubatnye...Jgn putus asa... Allah tak turunkan sesuatu itu sia2 & tanpa sebab...be strong dear!
Kakak sy dlu pun pengidap kanser, tp die lambat beritahu...
Berat mata memandang berat lg bahu yg memikul... jgn sedih dear, u kena kuat utk support adik u... Skrg teknologi dah semakin canggih, hanya semangat & mental shj yg boleh lawan kanser ni... insya'Allah...usaha & berikhtiarlah...
pernah dgr kisah norma & talib?
Boleh baca di blog ni klau belum tahu :)

http://miera301.blogspot.com/

eikieyn said...

sebaknya bace entry ni.. teringat terus kt adik kin kt kuantan. :'(

satu je yg kin mampu nasihat, orang sekeliling adik nens kene sentiasa kuat semangat. klau dea tgk korang lemah, dia lg akan tambah teruk. kin dah belajar semua ni sejak kes adik kin sendiri. semua ni ketentuan Allah, terima semua seadanya. semayang, doa dan tawakal sangat penting.

mmg tak dinafikan, klau da masuk hospital goverment, service mmg sloooow sgt. so at the same time, jgn lupe cube cara rawatan Islam or ape2 care rawatan alternative.

kin doakan adik nens and nens sekeluarga kuat, dan tabah.

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...