klik-klik

26 July 2011

kebun kecikku..

Assalamualaikum semua..curik2 post entri lagik..
hehe..kali ni nk cerita pasal kebun ku..dh lama saya buat aktiviti berkebun ni..dh banyak makan hasilnye..tp x berkesempatan nk buat coretan di blog..updated dlm fb aje..
saya mmmg suka berkebun dan menanam pokok..mewarisi bakat ayah yang suka menanam pokok buah-buahan dan sayuran...my mum pula suka menanam pokok hiasan..hehe...
sejak saya menjadi isteri kepada Shahrul Hassan ni..dan menantu kepada Ustazah Roehana ni..sy merasakan rumah yg sy diami sekarang semakin berseri2..( perasaannn..hehe) mana tidaknye..kunyit ade,timun batang ade,kacang botol ade, labu ade,daun kesum ade..tu sume saya yang tanam...hahahahaha...( gelak org bongkak)....pokok bunga plak..yg dulu2 x pernah berbunga skang dh berbunga-bunga..ramai yg geram dan gumbira...hahaha..
okes skang sy sedang menunggu pokok pisang "serendah" saya membesar dh berbuah,benihnya ofkos la dr umah sy di terengganu..hehe..x sabarnye....pokok kegemaran saya adalah pisang..x th nape..sy suka kalau umah seseorg tu die tanam pokok pisang...
wahhhh..byk betoii bebel ni...jom kite tgk pokok labu saya yg berbuah dan sgt besar okeyh! benih ni pon dr terengganu..ma sy bagi..ma sy ckp buah die besar dan panjang..hehe..labu ni amek masa hampir 3 minggu aje nk besar dan boleh dipetik..

 ni awal minggu pertama setelah jadik buah...

 nampak x??..nk menanam ni kene bersabar nk tggu hasilnye...pokok ni..mula2 die blajar berbunga dulu..ari2 saya tgk kot2 ade buahnye..dan labu ni adalah buah pertama dihasilkan pokok ni..dan ade lagik 2 3 bijik menyusul....

 minggu lepas hampir seminggu saya berkursus..so xleh la nk jenguk2 labu saya...bila dh balik kursus tu..perkara pertama sy tgk adalah labu saya...makkk oiiiiiii...besar punya!..hahahaha....nk tgk x???
tgk bawah lagik..kasi supriseee!





.............




.............................




......................................................






................................................................................







...............................................................................................











............................................................................................................








taraaaaa.....!!!!!

besar tak????....perhhh puas hati kalu menanam dan menjadik..Alahamdulillahhh...dapat tanam pon dh puas hati..blom makan lagik kan?...hehe..

ade rupa petani yang berjaya x??..hehe..insyaallah..kalau dpat makan sedirik pon dah syukur kan..kurang sket belanja dapur..

seee! isi dalam die sgt cantik...sbb besar sgt sy pon bahagi 2..sebelah buat makan sedirik..sebelah lagik bagi kakak opis sy pg td..labu ni sedap buat sayur air + lada hitam..baru kurang skit anginn kalu letak lada itam...campur skali ngn udang kering...perhhhh!! mmg best...

okes sekian sahaja entri panjang lebar ni..hehehe...
gi merayap umah korang plak..hehe
bye...

15 comments:

mamasue said...

wow!seronoknye tgh hasil tgn sendiri kan...mmg murah rezeki

LiLy @ MumMyQiStInA said...

bestnye..besar tu..puas hatilah hasil tgn sendiri..ni yg bestnye klu rumah atas tanah..blh buat tanaman..yg mcm kita duk flat..uhuk..dpt membeli jer.. :D

|| NaFiRaa || said...

ya Allahhhh... besarnye.. puas ati jek tengok hasil tanaman.. jeles2!! kat umah aku susah sket nak tanam..maklumlah..tanah sekangkang semut jek..

@e_da said...

wah cantiknya buah dia.. mmg happy kalau menanam ada hasil kan..

eB ezrin said...

i lioke... leh geng mama eB nih ;p

Nens Collection said...

mamasue
mmg best..terasa di kalbu..hehe

Nens Collection said...

lily
huhu..sy bernaseb baik ler ade umah mak mertua nk menumpang yg mempunyai cukup tanah dn ruang ..hehe

Nens Collection said...

raa
2 r pasal kalu tanah luas..buleh tahan nk nanam kan..

Nens Collection said...

@e_da
betul2..puas ati rs..

Nens Collection said...

eB ezrin
nnt boleh tukar2 hasil..hehe

maszmadi said...

hasil berbudi pada tanah..... alhamdulillah

Nens Collection said...

maszmaidi
alahamdulillah...hehe

Asiah Termizi said...

best kak. bapok ah besar labu tu. first time tengok.

eima said...

MIL aku sgt suka mkn labu nih ...
sedapkan klu masak air ...

cik aisha said...

tak rugi berbudi pada tanahkan...hasilnye dpt mkn sekeluarga...:)

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...