klik-klik

20 July 2012

kongsi ilmu

Assalamualaikum semua..
salam jumaat yg penuh indah..alhamdulillah sihat walafiat lagi arini..
semalam kt LKIM ade majlis ceramah agama..bertajuk 
" Ramadhan mendidik jiwa mukmin "..tenang skit hati dpt menghadiri majlis ilmu jika hati berada dalam kekusutan..salah satu majlis yg ade dlm syurga nnt ni..subhanallah..sgt indah!

ustaz penceramah ni dari YaPEIM, best plak langsung x ngantuk..hehehe..boleh plak pilih best ke x best ye..hehe..bila ustaz terang ape kelebihan bulan ramadhan ni sume org okes lagi..bila masuk bab halal haram makanan sume jd lagi excited nk dengar, nk bertanya lebih2 lagi..saya pon banyak gak tanya paling hot ttg unsur2 cikB la dlm makanan kita..nnt nens kongsi2 ye..

ustaz tu buat persoalan kt kami semua..

" kenapa solat org mukmin sekarang semakin x kusyuk, rakaat pertama dh terbabas..inikan plak nak habiskan ke empat-empat rakaat ?"..

"anak-anak kenapa ilang rasa malu skang, berpakaian tidak sopan?"

"anak-anak makin degil, x dengar cakap ibu bapa"

jawapannyer adalah pemakanan kite..yang halal itu wajib kita carik ye rakan2 sekalian..okeslah nens x reti nk cerita panjang2..nnt nens bagi contoh makanan dalam pasaran sekarang yang konfom! konfrom! pasti X HALAL...

ape yg leh nens kogsikan...sesuatu produk yang banyak di pasaran, yang sedap, yang tahan lama kebarangkalian tinggi ade unsur cikB!..antara contohnye adalah jajan RATA, SUPAR RANG ( sila buat2 paham ye..alih bahasa ejaan skit, kang x pasal2 ade yg saman gue..x paham leh email nens ye..)

air plak sume jenis MeLO, HO..HO.. LECKS, RIBENAS atau produk dr NESTLO,...yg kotak ke serbuk ke..sume ade unsur cikB..ye kawan2..sila la terkejut..nens pon mengucap, beristighfar tadi..minuman MeLO tu adalah minuman i dikala bersahur..jadi bertukar la kepada produk2 HPA ( saya bukan agen ye..tiru stail ustaz tu ckp..ekeke) seperti radix tu..nak tahu ade unsur cacing cikB dlm mailo tu..test ni..letak mailo + gula dlm air panas jgn letak susu..kacau..yg berminyak atas tu adalah protein cacing cikB...silalah la try!

 gambar selingan yg sempat nens snap

 kpd sape2 yg merokok..


Ayam yg berada di pasaran juga menjadi persoalan...nauzubillah..97% pengusaha ayam adalah cha ya nun alif okes!..dan makanan dedak ayam itu telah dioleh dgn ditambah serbuk tulang cikB..sebab tu ayam gemuk2..debab2..dulu2 deorg main suntik kt kepak ayam..x larat nk suntik dh..bagi dlm makanan terus..huhu..jd hati2 dedak ayam yg kite beli..beli jagung hancur tu xpe, jadi ustaz sarankan kita umat islam ni kalo boleh carilah yang lebih baik seperti ayam organik, atau ayam herba..aitu rasanye ade terbaca produk ayam organik di HPA ( sy bukan agen ye..hehe) ..cara nk tahu ayam disembelih secara sempurna atau tidak espesially kt pasaraya..tgk badan ayam tu..kalo ade tompokan merah dibadan ayam..sah cara sembelih tidak betul..astargfirullah...kalo rs sgt ssh nk dptkan ayam toyyib tersebut..kita guna la tanpa was2..yg penting carik tempat yg org islam jual..sekuang2nye kita selangkah mencari yg halal..jgn main taram beli je yek..okes siap edisi AYAM..panjang ni..ni sume dr dlm kepala nens..sbb fresh lagik maklumat ni..;)

nampak x produk ape?..

okes edisi tempat makan plak..ni disahkan dari pihak JAKIM & YaPEIM..sbb mereka ade link sesama mereka..KOPITAYAM di johor hanya ade 3 buah aje yg halal..manakala di KL & PAHANG sendirik disahkan non halal..tetapi kenapa ade tanda halal ek..dari jakim lagik...nnt nens citer..
RESEPI RAHASIA pon okes..terkezut weh..kek2 die yg sedap tu..huhu..oppsss..igt!! sedap,banyak dan tahan lama..ciri2 ade cikB..tgk kek die smoothhh ajek..ini disebabkan ade gelatin cikB dalam kek tu..subhanallah, anda x percaya?..sila bawa sampel kek tu biar jakim buat ujian,free ajek..susah jgak carik makan kt mesia ni yek..huhu
KAAFCII & SEMEKDI & POZZAA juga x terkecuali..bahan2 rahsia die tu..iaitu rempah yg digunakan ade unsur cikB..jenis2 CHEESE yg dtg dr eropah pula,xde coding kod lagik.. disahkan dari kulit perut anak cikB..sosej pon banyak yg dibuat dr usus cikB..kalo nk beli, beli la buatan muslim yek..setakat ni ramly disahkan halal lagik..boleh ler guna..
sempena bulan ramadhan ni..pasti banyak buffet di hotel2 kan..jadi pilih la 2 tempat ni HOtel sri malaysia & juga hotel d'FElda..setakat ni dapor mereka disahkan halal..yg lain emmmm...
COLGATAL, SEGAR PUTIH pon ade unsur cikB ye jadi gunakan MUKMIN ( sy bukan agen ye..hehe )

 kod2 ni yg slalu ade dekat ingredient produk tersebut

coding yg jalur2 hitam dari israel bermula dgn nom 7 ****..jadi sila cek coding die ye..yg ni perlu boikot terus!

emmm...apalagi ye..okes ttg status halal itu..dulu2 nens selalu terpikir kenapa dh tahu haram tp still ade logo?, pastu knapa jual lagik?, pastu kenapa x siarkan dlm tv..media massa?..ttg logo..pihak jakim mmg sahkan halal..kerana semasa ingin mendapatkan logo tersebut mereka membawa sampel makanan mereka yg mengandungi bahan2 yg halal dan diluluskan..setelah dapat logo..sewenang2nye mereka campurkan balik bahan tersebut...kalo nk dipikirkan xkan setiap petugas JAKIM nk kene duduk sentiasa di dapor mereka..jadi carilah tempat lain..itu yg terbaik! wallahhuallam..
ttg hebahan di media massa..kita harus tahu..ekonomi kita di tadbir oleh org bukan islam, kalo zaman rasulullah ekonomi dipegang oleh orang islam..Ya Allah Ya Rabb..bantu hambamu cari yg halal dan suci ini Ya Allah..sebab itu media massa takut untuk mewararkan di media massa..kerana tentangan dari pihak mereka sangat kuat, sbb itu hebahan ini hanya dr blog2 sisipan sahaja..boleh kalo nk buat sebenarnye..tp kite kene betol2 bersatu! ALLAHUAKBAR!!
terkesima kejap bila dpt tahu semalam..terus taip n3 ni untuk arini buat perkogsian sume..

okes sekian sahaja la..nnt kalo ade yg nens lupa nens tambah kat mane2 n3 pasal mende alah ni..atau lebih lanjut di laman web PPIM , persatuan pengguna islam malaysia..

arini akhbar BH ade ttg ikan keli yg dibagi makan palet ade cikB, leh baca ye..


psssttt : org cakap kalo org berkopiah xleh dipercayai..org yg x pakai kopiah lagik xleh dipercayai ( bukan maksud politik ye )..tp ustaz tu x pakai kopiah ye..hehe..
tepuk dada tanya selera!

21 comments:

wahida said...

ish...terkejut aku baca ni nens...

masyaAllah...susahnya nak mencari yg halal sekarang ni...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thanx atas perkongsian ini neni..terkejut juga lily baca..dah lah ktorg ni suka minum milo..mkn kepci mekdi..pozza tu..masyaAllah..

Maya Lisa said...

astaghfirullah hal azim kak.... mekasih kak....kongsi kan hal ini kak :)

sangat berguna untuk umat muslim kita kak :)

Eliss Mie said...

akhir zaman macam ni la. selamat berpuasa yer !

lizz said...

ngeri pulak baca pasal produk yang hari2 kita makan ni mengandungi unsur2 cik b ni...siap ader cacing bagai..bila tgk pun geli..tadi baru baca paper pasai ikan keli yang diberi makanan organ dalaman babi...lepasni kita kena berhati2 kan...dan perlu lebih teliti dalam memilih makanan...

MamaEma said...

terkejut akak baca..baru malam tadi makan kepci....masyaALLAh..banyaknya makanan yg sellau dimakan ada unsur BABI ni....

akak nak share kat fb boleh?

Aishah Jahirah said...

kepsi tu peberet...yg lain2 mmg xsgt.pttnya diaorg expose je kat media,dari dulu lg dok bgtahu secara sembunyi2.blog ke blog mana nak sampai kat semua org terutama yg kat kg tu.kalau kita ckp ssh org nk caya sbb kerajaan xumum apa2 pn pasal tu jawab mereka2 ni.hurm..tp selalunya apa yg dijual kt mydin akak yakinkan diri halal.

MamaYatie said...

Salam Ramadhan Nens!!

kalo nak didetailkan mmg byk..pihak yg bertanggungjawab keluarkan sijil halal ni mmg tanggung dosa la jawabnya kalo tak amanah!

Mama Gee said...

huaaaaaaaaaaa susahnya nk cr makanan halal di negara islam.....huhuhu

|| NaFiRaa || said...

UWAAAAAAA..
kebanyakkan nye barangan yang di gunakan sehari..
YA ALLAH..
terkejutnye..
ape nak buat neh!! tak sangka susah rupernya nak carik yang HALAL..

maszmadi said...

wah, very good info lah neni... sebelum ni mmg dah dgar pon, tapi lepas tu mcm dorang dah 'ok'kan sume yang ada cikB tu, ni kiranya memang still ada lah yerk... iskiskisk

moga kita sesama dipermudahkan mencari yang halal kan...

eB said...

bykkkkkkkkknyer. hu3

maafkan slh & silap kami yer...
Marhaban ya Ramadhan

::NureeN:: said...

e-codes tue mmg sllau bwk dlm handbeg..mmg skrg ni perlu berhati2 kan

slamat berpuasa

pena rozie said...

Terima kasih sbb berkongsi....

azizah :) said...

astagfirullah takutnya...dah berapa banyak kita makan kan..betul tu mmg punca dr pemakanan kita yg kita sendiri tak sedar..

thanks kak berkongsi ilmu ni..

Azian Elias said...

my dear,

ALHAMDULLILAH i m a bit pussy bab2 benda ni.. Almost 4 years ago i dah start pakai barangan mukmin like Halalgel (garam lah, ubat gigi lah), Milo mmg dah lamam tak pakai sebab akka guna Cadbury or First Choice, Ribena langsung dah tak pakai dah... Burgers or sausage tak sembarangan amik, mesti Ramli punya.(tu yg sikit hari tak makan semua benda ni sebab Ramli punya case tu lah.) Ayam mmg akak cari di pasar jumpa dgn tukang sembelih. Tak pernah dah beli ayam GIant ke Tesco ke, apa ke.. Bab2 makan di kedai makan pun satu hall For me n kids no Chicken RIce Shop, KFC stop abotu 5 years ago(tapi lately makan balik..heee..tak pe. I akan stop kan nanti..)

Cuma tu lah sometimes benda2 yg halal ni agak mahal sikit..

LYAfrina said...

tq for sharing nens.. huhu...skarang susah kn nk beza y halal n haram

Cik CT said...

Susahnya nk cr yg btul2 halal dlm negara sendiri yg bisnesnya dimonopoli oleh bangsa cha ya nun alif..

Myra Jay said...

Terima kasih Nens atas perkongsian berguna ni..
Rupanya tanpa kita sedar kan kita dah ter'makan' yang tak sepatutnya.

ct rahani said...

terkejut jugak baca entry nih.. Ya Allah susahkan nak cari yg halal skrg nih.. thanks dik atas perkongsian ini..

Izan Ishak said...

banyak sangat2 benda yg dah masuk dlm perut kita ni kan... harap2lah pasni kita lebih berhati2. mekasih atas entry ni ye nens...

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...