klik-klik

1 February 2013

pelaburan emas

Assalamualaikum semua..salam jumaat yg indah dan juga hari pertama bulan FEB..
alhamdulillah masih bernafas di bumi Allah sehingga arini..
ramai komen2 positif nens terima dr n3 ini..memula nens saja je sembang2 sbb xtau nk post n3 apa kan..tp ade komen positif yg nk th lebih lanjut..nens bgtahu stakat mana yg termampu jela ek..

EMAS
ni adalah sedikit info yg nens leh kongsikan..amek dr pamplet ms g seminar emas haritu..

TAHUKAH ANDA?

US mempunyai rezab emas terbanyak di dunia,iaitu 74% sedangkan malaysia hanya memupnyai rezab emas sbyk 1.4% shj.Mengapakah negara yg menguasai wang kertas dan mencetak sesuka hati mereka ini menyimpan emas sbyk ini? Anda kaji,anda akan dpt jawapannya..

sebab apa perlu membeli dan menyimpan emas?

1- wang kertas susut nilai untuk jangka masa panjang
2- w/kertas mengalami inflasi-lihat harga barang2 hari ini..semakin lama semakin mahal
3- tidak bersdandarkan sesuatu yg berharga dan nilainya diberi oleh kerajaan yg memerintah.Jika berlaku darurat,peperangan,bencana alam dan krisis ekonomi,ia tidak bernilai.
4- w/kertas boleh dicetak sesuka hati dan US boleh merompak harta benda seluruh dunia dgn m'perdagangkan matawang mereka.mereka buat kita percaya wang mereka berharga.
5- w/kertas jika terbakar,koyak sdh tdak bernilai..kontra dgn emas,jika rumah terbakar..emas pd yg cair pd kayu pon masih bernilai..
6-ya,kita masih memerlukan wang kertas,tp cukuplah sekadar sbgai medium pertukaran on da spot.

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bhw:
beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:
" Akan tiba satu zaman, di mana tiada apa yg tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia,maka simpanlah Dinar (emas) dan Dirham (perak) "
(Musnad Iman Ahmad Ibn hanbal)       
   
melalui ayat tersebut,umat islam amat digalakkan menyimpan emas,
sebenarnya sume manusia nk melabur dgn emas ni betul x??
nens ulas skit2 je tau..takut nnt korang dh terpikat dan terbeli emas  dr agen x yg betul..igt nk melabur emas ni kene ada GURU dan juga TEMPAT/COMPANY yg kita percaya..mcmne nk th betul ke x,kene cari GURU yg dh lama dlm bidang emas ni..sbb kalo kita main ikut je..in case company tu TIPU, org lain xleh salahkan kita..
 
ini adalah soalan lazim yg akan di tanya oleh kita:

S: macamna nk melabur, x cukup duit nk buat pelaburan?

J: biasanya kita akan buat loan, bg yg gaji banyak ofkos boleh buat loan beratus2 ribu dan beli emas 2 @ 3 KG..dan tggu lah 5 6 tahun konfom dapat hasilnya, ramai GURU emas yg nens kenali adalah serong cikgu sekolah,emmm,cikgu2 apalagi bleh la ni..hehe..tp nens sure x ramai leh buat camtu,begitu juga dengan nens, jd cara ke 2 adalah extrem skit lah..sbb tu kene ade GURU dan pergi seminar yg dianjurkan..okeh cara tersebut adalah keluarkan simpanan anda dan beli emas atau dinar!..yes! duit simpanan anda ..sbb kalo anda letak kt situ pon x semestinya die akan beranak pinak..( ni adalah saranan dr seminar tersebut, lain org lain pendapat..terpulang.. )


S: apa beza nilai emas yg dipakai sbgai hiasan ngn emas ketul, keping, atau dinar?

J: sama sahaja nilai mereka, cuma bezanya..bila dh 10 tahun nnt ( anggaran nk jual emas ) kita xdelah rasa syg nk jual balik emas perhiasan kita..

bagi yg xde simpanan langsung, cuma ade skit2..bermula la dengan membeli emas yg paling ringan iaitu 1Gram,org ckp buat "ibu duit"..kalo hari2 tgk pasti lebih semangat kita nk mengumpul..hehe

buat pengetahuan semua nens bukan AGEN EMAS YE, cuma nens suka berkongsi pd semua ttg kelebihan emas ni, jd kalo sape2 nk beli emas sila cari agen yg disahkan dan kukuh seperti GCP ( pengasas adalah muslim) & PUBLIC GOLD
  (pengasas adalah cina)
kebiasaan seminar2 emas ni adalah free, dan deorg slalu iklankan di web,laman sosial deorg atau pon masuk news paper seprti sinar.. 


"EMAS TIDAK BOLEH MEMBUATKAN ANDA KAYA DENGAN SERTA MERTA, TETAPI IA BOLEH MENGELAKKAN ANDA DARI TERUS MISKIN"    

  sekian sahaja tentang emas,nnt nens ulas ttg halal haram & boikot..penat jugak buat n3 panjang lebar,sbb tu suka letak gambar je..hehehe





19 comments:

Tihara said...

bagus jugak penerangan nen ni :)

Nafira usof said...

waaahhhh... bakal jutawan emas adik aku nanti.. joint venture ngan Ma kan~ dapat tempias sikit pon jadik laaaa... hahahahaha..

aku pon ingat nak beli emas jugak.. tapi utk pakai n asset jer laa... nak beli utk pelaburan x mampu lagi weh!!

mamalieyna said...

Betul la kan.. :-)..thnks for info..

Nak beli mas lg la..hehe..tp tuk diri sndiri je dulu..hehe..

Cik Nurul Siezuka said...

Baru betul2 detai.. tq nens.. :)

Izan Ishak said...

mmg bagus pelaburan emas ni. mcm nens cakaplah... kena berguru n cari org yg dah 'lama' dlm bidang ni...

azizah :) said...

tq penerangan akak ni.. baru tahu ni.. kena cari org yg betul berpengalaman kan..

nea lopah said...

salam... terang n jelas info nens. TQ nens

Ema Blog said...

penjelasan yang sangat terang... akak pun baru nak mula simpan emas

Aishah Jahirah said...

buat pelaburan emas ke....ye la emas mmg satu pelaburan yg menguntungkn kalau kena gaya dia.hee tp saya xminat emas....setakat ni la.ke depan tetiba berminat tataw lg..

emy pokden said...

emas kte suka pakai jer..
hehehe...

Amie said...

Mahal betul harga emas sekarang ni ye Nens... tapi memang bagus sangat kalau dapat melabur dengan emas ni.

LYAfrina said...

salam nens..sori, bru smpt bw ni..
tq atas perkongsian ni..sikit sbyk mberi kesedaran utk lya...

** nens, lya xde la edit sgt gambo..klo edit pon just gna photoscapebasic2 aje.. y penting setting kamera tu..

LYAfrina said...

chop.. lupank tgur, comel aek tu.. y duk kat header tu ;-)

ct cheery said...

info yg betoi2x berinfomasi ni ,,thanlz for sharing nens

Cho Zila said...

kita kena pelbagaikan pelaburan.. tak menjadini ada backup yang lainkan.. emas salah satu dari bentuk pelaburan.. mak dan opah2 kita dulu2 memang simpan emas untuk kecemasan punya...

Myra Jay said...

Bagus entry ni, TQ sharing Nens :D

kayyana said...

bgus penerangan ni nens... tp kalau tak cukup ilmu di dada susah jgk kan nens..

Marya Yusof said...

As salam Nens,

Lama akak tak jenguk ke 'rumah' kwn2... Lately asyik sakit kepala je...tp gagah jugaklah menjenguk mana yg mampu...tertarik dgn tajuk nens ni :)

Dulu, sblm kami ke sini akak byk dgr ceramah, seminar ttg emas ni..mmg menarik! Dan akak pun dah pun cuba teknik2 yg diajar... skrg ni syiling emas dah takdekan? Sebab dgrnya bank ar-rahnu dah tak mahu terima gadaian emas berbentuk syiling... Melabur emas mmg baik jika kena caranya, tp sbnrnya BERNIAGA EMAS adalah lebih baik-lebih cepat dpt pulangan tp perlukan modal & ilmu yg bukan sedikit... :) Rajin2 pergi seminar yg dianjurkan syarikat esp. yg dibuat oleh PUBLIC GOLD utk dpt ilmu ye... wish you all the best! :))

PiNkYCaT said...

info yg bagus....sharing is caring...hehe:)

*sy follow sini jugak #226

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...