klik-klik

14 January 2013

atkins diet

Assalamualaikum semua!
percaya x arini genap seminggu nens ber atkins diet..maknanya x amek karbohidrat seperti nasik,mee atau sebgainya..jom nens share skit dan selebihnyer klik pada link2 tersebut ek..

 okes apa die atkins diet?

diet atkins adalah corak pemakanan yang melebihkan protein dari karbohidrat,diperkenalkan oleh DR.Robert C.Atkins bg membantu seseorg individu untuk mengurankan berat badan,melalui konsep pembakaran karbohidrat dan lemak dalam badan..

dari segi sains,badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak,jika anda menghadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan akan habis dlm masa 24 jam atau 2 hari,selepas itu,apa yg dibakar oleh badan kita sbgai tenaga adalah lemak semata2 dan dgn cara inilah anda akan menghilangkan lemak..

peringkat pertama dlm atkins dipanggil induction(permulaan atau pengenalan) 2 minggu atau lebih,ikut keadaan berat badan seseorg..x boleh langsung amek karbohidrat dan gula,kene pantang kalo nk kurus!..tp sume rules die kdg2 nens terbabas jgak dlm 20%..sbb xtahan tgk buah..dulu2 2kg habes rambutan,skang terpaksa amek 2 3 bijik jek..huhu..tp nasik dan sewaktu dgnnyer nens x amek langsung!
  
 
 Semasa 2 Minggu Induction:

pantang! 1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa,spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau & yg sebangsa dengannya.
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun,roti canai, roti jala, roti bakar & apa² yg sebangsa dengannya.
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula & apa² yg bergula tinggi.
4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.
8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...
9.) Pizza? Makan topping sahaja.
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Jgn lupa mkn sarapan, tengahari & mkn mlm. Mkn mlm sebelum jam 9 mlm. Jgn ponteng mkn.

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

okes, sape2 nk cuba leh cuba ye..lebih murah dan selamat!
setahu nens susu alpha lipid pon menggunakan kaedah atkins dlm dietnyer, jd kalo xde susu alpha lipid pon kita boleh kurus!..hehe,tp maybe jugak kalo guna susu tu kadar metabolisme kite jd tggi, dan lebih cepat kurus!..
 
   
link2 lain




 

26 comments:

LiLy @ MaMaQiStInA said...

thanx for sharing nens.. lily x blh klu x makan nasi..cepat jer lapar.. :)

MrS. F!zA said...

tringin nk diet..tp tk blh lg sebab msih BF danish.. kalo diet nti production merudum..

rindukan bentuk badan yg dlu..hukhuk

Mawar Putih said...

Good sharing!!!

adza irdawati said...

perghhh kalau mak ikut betul2 diet ni mau selim melim ai nnt hehehe

Dee said...

dee tak mampu nak buat atkin diets ni..tp dee tak makan nasi je..yg lain balun pun boleh turun 3kg seminggu..

btw..susu tu rasanya mengenyangkan perut..jadi kita taklah rasa lapar dn mkn merapu2..hehehe..

ieda said...

semoga berjaya nens ..

akak dulu pernah cuba sebulan .. alhamdulillah , than cont diet herbalife .. sbb x menahan nak makan nasi
org kampung kan ;)
sbb dgn herbalife still boleh makan nasi ! .. ;)

Nafira usof said...

hehehehe.. semoga berjaya!!
kalo jadik aku pon nak cuba jugak.. ahaks~

maszmadi said...

hah neni diet ker... neni bukan gemuk pon kan, nape nak diet plak...

ROSMARIEZA ROFIEE said...

haha..inilah kegiatan ros waktu akhir sem degree..atkins..:) memang sgt membantu yg gemuk mcm ros ni tau...:) tp kena tahan la sbb tgok rumate makan...hihi :D ty follow kite..nnt kite follow awk ye..darkrose~

Tihara said...

nak try la tapi suke makan nasikkk :)

Ratu Hatiku said...

saya diet slalu xmkn mlm jerk :D

Amie said...

Memang boleh memberi kesan kalau diamalkan dengan penuh disiplin. Selamat melangsingkan diri Nens...

L said...

waa. hehe. lama tuh seminggu. haish2.. utgla boleh buat akak.. hehe

LYAfrina said...

cara diet y sihat n selamat serta jimat kos..
nanti leh refer sini..buat msa ni x tfikir lg nk diet..sbb bsyukur sgt akhinya dpt nikmat mkn..dulukan berbelas tahun lya xleh mkn apa2..walaupon teringin sgt nk mkn..bila mkn..sekerat jalan je.. tgk skarang dh mkin berisi lya.. nk nikmati sepuasnya.. tp still jaga pmakanan la..

psl acc intasgram tu..hp lya pon xde internet.. tp lya update pic di instagram xtvt asya kat rmh..kt rmh ada wifi , so blh la update.. atau pegi mana2 kedai or tmpat y ada wifi free pon leh tumpng sekaki.. klo nens dah wak acc instagram..jgn lupa folow ye

Fieda Rafli said...

tak boleh la kalau sari tak mkn nasi..lemah jer rasa..

Izan Ishak said...

chaiyok2 nens... jgn lupa update ye. k.izan pun sama cam k.fieda. takleh kalau tak mkn nasi. lagi2 tgh bf bby kan...

Cho Zila said...

nens kecikjer kotpun nak berdiet .. akakni tak insaf2 lagi .. entahler bila leh berdietnyer...

QA's ~ mamapapa said...

salam kenal...thanx for sharing..mmg ugh amalkan atkins diet tp bru start 1 january lepas..hrp2 mbuahkan hasilla nti :) btw..jmputla follow kmbli :)

Khai faiz said...

ahli bina bdan pun guna diet yg lebih kurang sama... protien untuk bina muscle

wahida said...

wow...aku kagum betul tgk org yg buat diet atkin ni...sbb aku tgk kat diet atkin ni semua pun tak leh mkn...haha...aku mmg tak mampu...

btw, kenapa ko nak diet nok? ko kan mmg dah kurus? aku jeles tgk bdn ko nok...lagi nak kurus? tak pela nens, anyway caiyok ye...aku tau ko boleh...

nn lylyn said...

byk x perubahan berat? saya dulu bersenam tiap2 pagi lepas subuh.. pastu makan nasi skit time pagi..waktu lain sayur dan ikan/ayam shja..

Ema Blog said...

kalau siapa yang terdaya..bolehlah ikut..akak ni hari-hari kena mkn nasi...hehehe

nik ros said...

wah..nens diet. tak nampak berisi pun.

NM02 said...

selamat maju jaya nens!

moga beroleh kejayaan

Aishah Jahirah said...

tu la SD2 pun diet karbo gak..tp mahal le...hehe

MiSS Chantek said...

Hai, saya pun dah start atkins diet. ada share sket dalam blog saya. jom la follow.tq

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...