klik-klik

9 November 2012

kebun kecikku

Assalamualaikum semua, salam jumaat,penghulu segala hari...semoga diberi kesihatan yg lebih baik & rezeki yang semakin bertambah...aminnn...;)..jom layan gambar kebun nens yg diambil pd sabtu mggu lepas, keadaan pokok sabtu lepas ngn pagi td mmg berbeza..sume dh besar2!...suker2!

 cepat betul membesar deorg ni alhamdulillah..kailan yg semakin menghijau..gambar ni diambil sabtu lepas..skang makin besar,makin hijau..nk tgk n3 dulu klik link bwh :
n3 lepas  

 bunga kacang bendi..lepas die berbunga dan kelopak bunga jatuh..buah terus muncul..dh besar pon buah die..


 bayam..ni geng baru dlm kebun..masa n3 lepas bayam ni xde lagik..yg ni pg td dh makin besar dah..


 kebun inspirasiku..sebahagian dr kawan2 yg menenangkan jiwa..;)


 barisan pokok lada besar..


 petola...tali2 yg diikat tula tempat die nk memanjat..


 buah pertama..pd harini dh besar dh..suka betol nens tgk hasil tanaman yg menjadi ni...


 bunga petola..bunga sgt banyak..tp still " belajar berbunga" kalo yg berjaya die akan jd buah seperti di atas


 ni plak bunga timun batang..td dh nmpk besar2 ibu jari..hehe


 segar kan!..baja cukup,air cukup sihat la die..


 ni barisan peria katak..hehe


 barisan lada kecil


 selit skit..rambutan rumah nens dh mula masak..tp die masak sebijk2 dlm 1 tangkai..plak tu yg masak merah duk ats atap..kalo sape pandai manjat..leh la makan yg merah2..


 daun sup..igt x hidup..alhamdulillah..;)


 kari yg segar bugar! dulu monyok jek..hehe


 selit pokok hiasan plak..deorg ni kene kuarantin sbb dh hampir mati..skang tgk tunas2 baru muncul..;)


pisang pakai baju..makin besar buah die..tp blom tua..

tips penjagaan pokok dr NENS: ( kak wahida request dulu ni)

1- siram pokok dengan air yang mencukupi
2- baja sekuang-sekuangnyer 2mggu sekali
3- gembur tanah pokok dengan kerap..sbb nk bg pengudaraan yg baik kt akar pokok..jangan gembur dekat sangat dengan akarnyer..nnt cedera plak akar die..
4- selalu2 bercakap ngn pokok tau..sbb deorg ni paham, contohnyer bila lalu nk siram, bg salam..pastu ckp la "tumbuh besar2 tau dan sihat".. bila die dh byk berjasa ucap terima kasih,contohnyer "time kasih ye daun limau purut,sedapp tomyam aku arini"..hehe ..jangan ckp kuat2 cukup sekadar bisik2 jek,kang org cakap x btol plak..hehe..

pernah nens baca satu artikel berlaku kt salah sebuah negara (bukan malaysia )..mereka tidak menebang pokok-pokok untuk mematikannya..tetapi mereka mengumpul seluruh penduduk kampung memaki hamun, dan mengeluarkan kata kesat kat pokok tu..selang beberapa bulan pokok tu mati begitu sahaja..
emmm..mereka pon ade perasaankan...??


pssssttt: waktu berblogwalking makin kurang skang,dengan tenet yg tenat..hoho.. jika nens tekad nk further stady x th la blog ni aktif ke x..mungkin kene bersara dulu 3 4 tahun..huhu..i will miss all my blogger frenzz..


35 comments:

Aishah Jahirah said...

menjadi...tangan sejuk ni..semua naik subur...yg best time nak harvest nanti la...hasil tanam sendiri puas ati...
nak further study kat mana?full time eh?

Nens Collection said...

kak igt nk buat PLK,pengajian luar kampus..sbb dekat je kan..jauh2 syg nk tggl anak..hehe

:: Mrs.Eady :: said...

wahhhhh~

محمد رازيق said...

alhamdulillah. cepat tumbuh. sejuk mata nengok.

Sharifah Nadzarah said...

nens..DIAORG EKS..hehe apepun mmg akak jeles tgok kebun nens ni...gerammmm gitu..coz akak klu tanam ape2 mesti x menjadi..huhuhu..klu umah kita dekat mesti akak tak yah beli ..mintak nens jer....boleh??

khaifaiz said...

wah... sihat subur sayur-sayurnya

::NureeN:: said...

wahh... masyukkk...
klau nureen mls cikit bab nk menanam ni ehhehe

futher study, bagus2.. muda2 mmg ptt smbung blajar :)

Marya Yusof said...

As salam Nens,

Tak sangka nens greenhand rupanya! Menjadi semua pokok! Akak pun suka gak berkebun ni tapi bila dah kat sini terbatas dah segala nbenda...dok pulak apartment! huhuu...

Dik, bagus kalau dah ade niat nak further tu, masa boleh adjust kan..insya'ALLAH...moga baik2 sahaja buat Nens sekeluarga! Ameen :)

Nafira usof said...

Waaahhh.. jeleznye tengok hasil tanaman~ subur2 semua.. sekejap nanti mesti leh makan hasil dah.. x rugi berjasa ngan tanaman nih kan~

adehh.. terliurnye tengok buah rambutan tuh.. dah masak semua nanti mmg x abes makan lah.. dah lah banyak pokok ade kan~

hahahaha.. mmg betol pon kan~ kena rajin sembang2 ngan pokok2 yang kita taman.. petua yang bagus tuh~

Dee said...

masyaallah..sukanya dee tengok pokok2 nen..mmg tgn nen sejuklah..sihat dan segar bugar semuanya..

berbudi pada tanah tak pernah mengecewakan ye nen..

ieda said...

rajin menanam dan berbakti pada tanah nie , akan dpt rasakan hasilnya
nie yg org tua2 cakap air tangan menjadi / sejuk ..

kalau akak x menjadi , selalu tanam matiiii aje huhuh x macam mak akak , tanam , jaga haiwan peliharaan semua menjadi .. tangan sejuk ;)

Myra Jay said...

Bila berbudi pada tanah kita akan dapat merasa hasilnya :)


Nens, moga niat nak further study tu dipermudahkan, insyaALlah boleh punya.. Macam Myra pun student gak, student PJJ dan sekarang dah di tahun akhir ;D

Eliss Mie said...

mari laa umah kak eliss tanam sayur..asyik mati ajer pokok ku. hubby tanam ok jer tp malas .hahahaha

azizah :) said...

wahh kak! menjadi... bagusnya tangan akak ni..

maszmadi said...

cantiknyer pokok2 nens tu, dah semakin pro menembak yerk... hehe
kalu neni bersara, dah x dapat tengok gambo2 pokok cantik dalam blog nieh.. huhu sedey.....

neni, nanti ujung minggu dpan masz balik kuantan kut, bleh la simpankan tanah tu nak bawak balik KL nak tanam pokok... haha boleh gitu..

Qhaifa Nur said...

berbudi pada tanah, inilah hasilnya...bestnya ada mini kebun

rohayu osman said...

rajinnyer.... alhamdulilah.. dpt pahala juga tau menamam nie..

FARAH deeb said...

Bestnya berkebun. Saya suka berkebun tapi saya takde kebun! Ahaks! Boleh ke komen camni? :P
My latest Entry :)
Baiti Jannati: Sebelum & Selepas

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

memang besttttkan bila lihat hasilnya.. rasa berbaloi baloi kannn ;)

maszmadi said...

ala..... asik salah train jerk..... hurm, x der rezeki nak jumpa lorrr huhu

x per, kita usaha lain masa pulak yerk.. haha

intan_blur said...

slm nens..rindu kat nens..
sihat ker..??
tgk post nih..tpegun sbntar..
rajinnyeeee...alhamdulillah..berbakti pada tanah.,,byk kelebihannye..

MrS. F!zA said...

syioknya tgk hasil tanaman sdri menjadi..

Amie said...

Tanah hitam tu memang nampak sesuailah Nens... tanaman pun nampak subur belaka! Banyak2 tanaman tu.... paling tak menjadi kalau tanam pokok kari, tak pernahnya nak hidup...

LYAfrina said...

ok la tu..diusahakan kawasan drp terbiar.. eyhh..cantik2 la ic nens.. leh gtau x kamera canon ape y nens guna.. rasa2 cam nok tukor plok dr nikon ke canon.. hehe

LiLy @ MaMaQiStInA said...

wah..banyaknye..semua pun menjadi..sejuk tangan Nens ni...

wahida said...

wah...tengs for the tips nen...mmg ini yg aku tunggu...


nen, ko jgn stop berblogging tau!! kalau bz pun, stop je sekejap, mana yg sempat ko update, ko update la ye...jgn stop terus...huhu..

nnt aku rindu ko ngan ammar...

ct rahani said...

teruja akak tgk pokok2 nens nih.. sumer menjadi.. sonokkan bila hasil titik peluh membuahkan hasil..

nak futher study ye dik.. bagus la klu ader citer2 tuh.. bkn senang seorang isteri & ibu nak sambung belajar.. pe2 pun gud luck yer.. :)

Ema Blog said...

menyubur tanaman di kebun nens kan..

Azian Elias said...

rajinnya nens.. akak ni dah malas dah nak buat sume tu tau.. dulu2 rajin. since sakit tak de nya lagi..

Aishah Jahirah said...

nanti kalau dah sambung belajar misti bz...blh la sharing pengalaman nanti. betoi ckp kak wahida tu,jangan la stop berblogging terus...:)

Izan Ishak said...

wahhh... mcm2 betul pokok yg nens tanam tu. suka k.izan tgk! hasil berbudi pada tanah pasti tak mngecewakan kan.

#yelah nens..kalau sambung stadi pun tak payahlah berenti berblog. asal boleh update... update je. pasti ramai yg rindu2 nnti~

mamalieyna said...

Waaah smunya menjadi..best betul..pndai nens..

Cho Zila said...

rajinnyer ko.. akakni memang suka tengokjer..

nik ros said...

sukanya tgk. mcm2 tanaman ade :)

Suara Kalbu said...

Happynya tengok hasil tanaman yang sihat dan segar gebu macam ni :-)

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...