klik-klik

1 November 2012

RAYA KE 2- MASUK BAHAGIAN AQIQAH AMMAR

jom layan gambar lembu yg dikorbankan pada raya ke 2 lepas..
tempat dikorbankan depan umah nenek je..


lembu yg agak kuat..;)..lps kene sembelih pon boleh lagi bangun..hoho..bekeng weh!


antara saksi2 korban tersebut..


gini la pada sapa2 yg x pernah tgk org sembelih..nens pon rasanyer kali ke 2 tgk depan mata..seingat masa darjah rendah pestime tgk org sembelih..


ujung kiri my hubby & ujung kanan my ayah..hehe..merasa la hubby ku bekerja keras dlm operasi sembelih2 ni..pestime kot tuh..haha


setiap step nens amek kot..yg pancut2 cam air pancut tu x berani nk letak sini..takut ade yg xleh tgk darah gittu..huhu..lembu ni kuat tau..lps dh putus urat merih pon nk lg bangun lari..huhu..seriau jgak nens...


dari jauh jelah ye..yg zoom agak ngeri pon ade ni..huhu..


ammar time ni dh buat perangai,x sihat badan dh die..asik nk dukung je..dh la berat..huhu..suh ibu die amek gambar ngn lori besar..siap ckp lagik " becarnyer loyi becar ni"..ekeke


jom usung & melapah..hehe..time ni nampak la sape yg terrer sape yg pestime..hehe


mula2 tokki buat..tokki mb dh ade pengalaman..cuma sakit tangan die gout tu..membuatkan die xleh gagah kan sgt sendi2nyer..


hubby plak test power!..ekeke..



dah separuh vogel ni..hehe


ngeri jgak kan..huhu


sesi melapah daging..seronok tau buat kerja ramai2 dengan jiran2 tetangga ni, x boring..

nens buat aqiqah ammar, sume daging dibahagikan kepada penduduk setempat, lebih afdhal kalo dimasakkan daging tu dan diagihkan, tetapi memandangkan dh ramai yg buat korban dan aqiqah sekitar rumah nens, kami sepakat tuk membahagikan sahaja daging2 tersebut..;)

lepas je setel bahagi2 daging kami g jenjalan umah mak mertua k.raa plak..adik delisha pon aqiqah jgak..;)


pssttt: ade yg tanya raya qurban pon salam jgak eh?..hehe..kami 1 keluarga mmg dh diajar bersalam sejak dari kecik lagik, asal beraya mest kene bermaafan dengan mak, ayah,suami dan sume ahli keluarga..dan raya puasa serta aidiladha mmg meriah ditempat kami..;)







15 comments:

PinKy MoMMa said...

samala ngan keluarga akak..raya tetap bersalaman..tak kira lah raya apa pun hehehe..

suka la tgk keadaan gotong royong camni :)
rinduuu nak balik ganu!

MrS. F!zA said...

hebattt..kita mmg tkleh tgk binatang dikorbankan dpn mata..sedihhh.. org ckp kalo sedih nti tkleh makan dging tu..btui ka?

::NureeN:: said...

thn ni lgsung x tgk org wat korban sedar2 dpt daging ja hheee

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Lily tak berani tgk binatang di sembelih...sedih...

Ktorang pun raya haji sama juga ngan raya puasa..mesti bersalam salaman..^^

Nafira usof said...

masa korban delisha hari tu dop amik sgt gambar masa sembelih.. Delisha dop sihat sgt masa tuh.. dop melayan dia jer..

ayah lapah daging jugak?? isk2~ ayah nih.. dah kata jangan main daging.. nak jugak tolong.. haih~

memang dah terbiasa salam.. kat terengganu raya haji memang meriah kan~ tahun lepas masa dop balik raya haji.. macam dop raya jer rasa.. huhuhuhu

nik ros said...

seronoknya.nik dah lama tak tgk org korban sebab ma dulu2 selalu korban kat kemboja. bagi duit jea. org malaysia pi korban kat sana :))

ieda said...

salam kenal dik
akk memang x leh tgk org sembelih lembu .. kesiann .. bila kesian x leh makan kan .. soo memang x pernah tgk
pernah dgr lembuu tu mendengus nafas akhir .. sedihhh sgt2 .. sampai terbawa2 dlm tidur huuh ..
seronok acara korban nie , sbb tgk kan semangat gtg royong tuu ;)

Marya Yusof said...

As salam Nens,

Berani betul Nens ni kan... kalau akak tgk tang jauh jelah... tak sampai hati nak tgk & dgr die bunyi2 tu... lg satu baunye tu tak berapa nak tahan... pening nnt... kalau yg dah siap ok je :)

Ammar dah sihat?

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

salam aidiladha dari mak dara ya

Eliss Mie said...

tak gali lubang eh. biasa tengok diorang siap gali2 lubang, so darah tu nanti kambus dlm lubang tu :) tahun ni tak pegi tengok sbb x masuk bahagian :p

maszmadi said...

x berani tengok aktiviti korban, kalu tengok pon dari jauh jerk.. ngeri, huhu

Izan Ishak said...

mmg berani nens amik2 gmbr lembu tu kena sembelih ye. kalau izan tgk dari jauh je sbb sedih bila tgk lembu tu bunyi2 time kena sembelih tu... huhu

ct rahani said...

sonok tgk.. tahun nih akak x berpeluang tgk org sembelih lembu.. tahun lepas ada la..

Ema Blog said...

mmeang syok dapat berkumpul dan bergotong royong camni kan

Aishah Jahirah said...

sembelih ayam penah la tgk...kih3.raya korban pun raya jugakkan,msti la salam2 jugak kalau yg dah biasa tu.

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...