klik-klik

19 December 2011

vietnam part 3

Assalamualaikum semua..
salam hari isnin..
okes jom layan n3 vietnam seterusnye..
lps masing2 dh kenyang makan di VN kami sume tggu taxi untuk pergi ke umah k.siroh..
 k.siroh, boss & mr.khai..mr.khai antara org yg kaya la kt vietnam..ade kereta sendirik,rumah sendirik dan juga hotel..die juga tokey bot..( gambar yg tertinggal nk letak n3 lepas..hehe)

 okes! ni la umah k.siroh yg di bandar..di kampung juga ade..tp sume anaknye duk di bandar bekerja jd deorg sume berhijrah duk di bandar..


 sempitkan..10 kaki lebar aje..umah k.siroh ni satu aras aje..ni pon sewa sebanyak RM 500 malaysia..dekat 3juta dong..mmg mahal..
dekat vietnam,kalo rakyat mereka nk beli umah atau kenderaan..deorg kene beli cash..sbb tiada perkhidmatan loan @ pinjaman yg diberi kepada rakyat mereka..melainkan yg benar2 buat bisnes..sbb itulah mereka idup susah skali..motor je yg mampu pakai..tp ok lah..tunai ape..kite mesia motor pon buat ansurans kan..kereta apetah lagi...

 ayam berempah dan sayur,menu yg dihidangkan kepada kami..makanan deorg mcm kite jugak..tp deorg makan nasik,jarang makan berkuah..suka makan kering2..pastu sayur mayur belambak-lambak..sebab tu la orang2 vietnam ni kecik2 aje & kurus blake..

 walopon sempit begini..deorg ttp bersyukur..ade lagi yg x bernasib baik seperti mereka..

 menjamu selera..

  sume nk pakat try jadik org vietnam..

 termasuk ler budak ni..hehehe..topi die tu mmg sinonim dengan org vietnam..rugi x pakai..hehe

buah nona..very2 da sedappp ler..smpai ktorg nk balik pon k.siroh tapau buat bekal..nyumm..nyummm..
lepas dh kenyang kami pon bertolak balik hotel..dan terus tido..
keesokannye bermula aktiviti berjalan kami..hehe

**lepas siap breakfast di hotel ( roti bakar je yg x was-was nk makan) 

sempat ag posing b4 g jenjalan..





 lepas begedik..ktorg mulakan langkah nk berjalan..turun je tangga hotel..terus nmpak abg leh duk ats tangga tanpa pakai kasut..rupa2nye..masa die tgh isap rokok..dtg 2 org pengilap kasut tanggalkan kasut die tuk digilap..mmg terkejut ler kawan ni,angin xde ribut xde main cabut kasut,nk bercakap mmg die x paham ler kan..bagaikan ayam dan itik ..last2 biar jela...

 kene ngepoww ler ni..niaga paksa camni ler..hahaha

 ni dia budak yg amek tu..elok je die wt lari jauh2 kasut tu dan kerjakan..haha..pagi2 dh kene RM8..haha..xpelah rezeki die..

kilat ler jugak..hehe..
keliling hotel ktorg merata budak2 yg gilap kasut,asal nmpak pelancong luar terus offer..smpai ke kaki die gilap..haiisshh mmg kene kuat semangat dan hati kering nk menolak tawaran mereka ni..

 antara insan2 yg mencari rezeki tepi jalan,si isteri menadah tangan..dan suami meniup seruling menerusi hidung..snap dr jauh ajer..

motor ni kalo mesia dekat RM 8000 kat vietnam RM 5000 ajek..hehe


 antara hotel2 yg berkeliaran di sana ( adik2 jgn guna ayat ni ye..hehe) 
oleh kerana was2 penyediaan makanan hotel,k.siroh ajak g makan kue tiow sup yg sgt sedap..konfom halal!..

 bertempat di celah bangunan umah org..di situ lah ade satu dua kedai yg halal..


 makan tepi2 lorong jek..



 bun yg besar,tp ringan jek..sorang pon boleh habes..cicah roti ngn sup kue tiow td..


 ringkas ajek kedai makcik ni..



 sume umah org ni..bawah skali deorg buat tempat berniaga..
 ni dia set kue tiow merek..jenis2 sayur mayur, kue tiow sup & bun


 daging die banyak & besar..


kue teow deorg halus2 jek..mmg sedap..kene plak lada yg double pedas..menangis okeh..hihihi
 
lepas kenyang..berjalan ke jalan besar tuk tahan teksi dan ke sungai mekong..plak

sesambil tu..
susah nk cari masjid besar gedabak macam mesia..huhu
adenye kecik je..tu pon terselit..duk vietnam serius x dengar laungan azan..salah satu perkara rindu nk balik mesia time tu..huhu..

jumpa next n3..susah payah nk publish arini, tenet lembab!

p/s: esok sg.mekong...

19 comments:

::NureeN:: said...

teringin nk pegi tp ntah bila rezqinya kan.. :)
suka bila jelajah tempat org ni..

nalsweet said...

bestnye dieeeeeeeee..dapat gi vietnam..eh, akak siroh tu ada keje ngan memane travel agency ke?dia da buat pakej ke untuk gi vietnam?pakej paling murah (nak murah sajork!!) bape eh??

eh, cantik header baru..pastu watermark..tap ada certain gambar xbuh watermark pun..n skg baru nampak ruang followers tu..n kite dah jadi follower awak!! ;)

Cik CT said...

blum merasa lg pi trip ke oversea yg susah nk cari mkn.anyway,syok arr pi vietnam.

MamaEma said...

susah juga kalau tak ada kenalan if nak jalan sanakan...

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

xdpt p vietnam tgk pic pn jadilah...hehee.sonok tgk pic2 yang size macam ni, puas...lama dah tak makan buah nona, susah nk dapat dah.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Boleh plak p tanggalkan kasut org nak lap.. :)

Bilalah agaknye ktorg nk jejak kaki ke sana...^^

wahida said...

bila pegi tempat org mmg boleh menginsafkan...nak2 tgk ekonomi dorang dan susahnya dorang nak carik mkn di tempat sendiri...

main rembat kasut tak tahan tu...haha...

|| NaFiRaa || said...

waaahhh... boleh lah merasa masakan dorang.. dapat jugak tengok susah senang negara orang kan.. harap2 adelah rezeki aku plak gi melancong ke obesi.. aminnn..

eT said...

waaa...dh sampai vietnam heh...
sekali sekala tgk susah payah..senang lenang...beza kite ngan org kan...
btw...mmg slumber jek diorang p tanggal kasut org kasi kilat...hahaha...lawak jek..

Maya Lisa said...

ya Allah, maya tersentuh tengok semua gambar ni... kehidupan merek beum berubah nampaknya...

macamana lah kehidupa umat islam di sana ?

eB ezrin said...

ok jer nih? kat ner prob nyer dear?

MamaYatie said...

header cantek..
buah nona dah laa tak makan...
awat mahal giler umah kat sana ek?
surprise gile tngk kue tiaw sup dihidang bersama sayur segar..perghhh...

Nens Collection said...

nalsweett..
kak siroh tu die ade usahasama jaga bot vietnam bawah company saya..so..boleh dikatakan die akan berada di malaysia..ade jgak ktorg sarankan deorg buat agency travel..tp tgh dipikir2kan dulu..hehe..

tq puji header kite,byk sgt gambau..bile uplod x pasan ade yg ade ade x..belasah jela..byk sgt gambau..huhu

Nens Collection said...

maya
org islam mewakili minoriti aje di sana..akak rasa org islam sana mcm senang skt..sbb deorg berniaga..ramai plak tu warga malaysia dtg vietnam buat bisnes..jd deorg bukak kedai makanan halal..

m!3yr4h_LolLy said...

menarik ngat kak. hehehehe.

buah nona lamenye dop makan. aduh. sedap to

Amie said...

cantik slim badan orang vietnam ye Nens, sama macam diPulau Jawa, tu sebab jarang jual baju saiz L di sana, diorang ni jaga makan, tapi sebenarnya sebab itu sajalah yang mampu mereka dapat.

Daddylicious said...

bila kita keluar melancong baru kita tahu yg negara kita lagi best...:)

Mama Gee said...

kuew tiaw tu nampak sodap..tp yg daun2 dlm tu daun apa ek..

♥ nana i am ♥ said...

dah banyak cerita nana tertinggal ni T__T nampak beza betol keadaan deka sana dengan malaysia kan kak..bersyukur dengan keadaan kita dekat malaysia bile tengok negara dorang ni..

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...