klik-klik

12 October 2012

kebun kecik ku

Assalamualaikum sume, dh lama sgtt nens x updated citer ttg kebun kecik ni...lps pokok2 yg merayap seperti labu air,timun, petola dh mati sbb dh tua, nens stop kejap yg tggl pokok lada,kesum,lengkuas dan pokok2 yg tahan lama dan x perlukan penjagaan rapi...sejak sebulan lps semangat nk menanam timbul balik..maybe dengan hasil berbudi pada tanah ni mmg konfom! dapat hasilnyer..nens pon tanam la balik..hubby nens pon support..dulu bukan liat die nens suh tebas2 lalang dlm kebun tu..bila dh lawa dan tanam dpt hasil,die plak semangat..hehe..okes jom layan..ape yg ade disekitar rumah nens,merangkap rumah mak mertua ku..;)

pokok pisang serendah, seingat nens dekat setahun pokok ni baru berbuah,subur sgt..sbb hari2 makan baja tahi kokokokkk!!!..ayam..hehe..skang tgk bersikat2 buahnyer..besar2 dan panjang..pokok ni rendah je tau,sebab tu nama die pokok pisang serendah, kakak saya pon tanam pokok ni belakang umah sekakangkang kera die dulu..dan buah ni juga hubby die buat kepek pisang..hehe..benih ni dr rumah my ma kt ganu..

pokok limau purut,tunas baru tumbuh..sgt subur..alhamdulillah ape yg nens tanam stakat ni sume menjadik..;)


serai..dulu nens pernah tanam jauh skit dr rumah,tp die xnak hidup..mb die ngajuk kot..pokok2 ni hari2 nk kene jenguk..baru subur..skang nens dh letak dkt dengan pokok pisang nens..jd hari2 nens g sapa deorg..hehe

limau kasturi pon ade..hehe,limau nipis je xde..nnt nk beli la..pokok ni hubby nens beli kt pasar malam jek..dan keje menanam ofkos la nens yg buat..hehe,tp nens mmg x bg org lain tanam, sbb nens nk pokok2 tu tumbuh dr air tangan nens,tp hubby nens mmg xnak..sbb die ckp tangan die panas..ape2 jela abg..huhu

daun kesum..pasu ke berapa dh alihnyer..senang giler babas nk hidup! sebelah tu plak lada burung..dh lama berjasa ngn kami..hehe

masa nens snap gambar ni..deorg baru je tumbuh..skang nens dh alih ke dalam polibeg lain..dan akan dipindahkan kt tempat yg sesuai..pokok ni kan merayap dan menjalar..jd kene bg die tempat berpaut..atau batas2 tali rafia..hehe..nnt nens updated2 yg terkini ye..

ni timun batang..

ni bukan pegaga tau..ni pokok peria katak..banyak giler anak die..xth nk letak mana dh..hoho

anak lada pokok marang..lada yg panjang2 tp kecik tu..kalo lada burung die kecik2 comel kan..ni pon banyak jgak..nnt nk sedekah kt member2 opis yg duk umah perumahan..lada besar pon nens tanam jugak tau..


pokok kari..ntah nape x sihat..ni pon nens dh alih ke tanah baru..skang lebih sihat, ni dr umah ma nens..


ni ulam raja..ulam raja ni dulu ngajuk cam serai jugak..skang nens dh letak dlm kebun..terbaru dh berbunga..padahal kalo umah ma nens, penuh ngn pokok ni jek..naik sdirik xyah bela2..huhu

bendi ade dlm 4 pokok..dh besar pon die..tggu makan hasil jela..hehe


ni daun bawang..nens x pasti hidup ke x..pg td nmpk mcm x hidup..tp xth la..cuba2 tanam..kalo x jd xpelah..;)


kangkung..dh merayap dh..nens syg nk cabut smpai ke akar kalo nk guna goreng..nens tebas je skit,mane nk makan..tu yg merayap merata tu..hehe..banyak berjasa die nih..hehe

ni plak kailan,sawi nens tanam x jd..mb benih die lama,terung ngan kobis pon x jadik..skang misi nk tanam pokok kobis bunga, bayam, sawi benih baru ..okes sekian n3 kebun kecik nnt nens updated lg yek..

tanah yg nens guna ni tanah yg penuh ngn kahsiat2 tau..dulu nens ambik dr umah ma, sbb duk felda ade tanah baja dr kilang..skang bila dh tau nk amek mana, kami terjah sdirik g kilang kelapa sawit felda amek tanah..penolong pengurus situ kawan hubby nens jek..nnt nens buat n3 pasal tanah tu ye..



pssssttt: berbudi pada tanah konfom dpt hasil, berbudi pd manusia blom tentu...;)




29 comments:

Sharifah Nadzarah said...

SALAM NENS...SRONOK AKAK TGOK POKOK2 TU...BESTKAN KLU SMUA TU DAH ADA KAT UMAH ..BILA NAK GUNA PETIK JER..

PinKy MoMMa said...

kagum dik..rajin betul awak ni huhu..

Aishah Jahirah said...

seronoknya tgk pokok2 tanaman ni..yg best bila menjadi,anytime nak guna petik je.... cam akak ni xbest tol,nak daun kesum pun kena beli.tanam dalam pasu xmo hidup, xckp cahaya kot...
p/s:kalau macam akak,bwh entry pertama,insyaallah blh wat tuto.tp kalau nak suh dok celah entry,tu akak pun tataw.hehee

Ena said...

RAJINNYA...

TAHNIAH..

A'A BERBUDI PADA TANAH.. INYSYAALLAH.. ADA HASILNYA..

nalsweet said...

bestnye lah haiii..akak ni nak serai kena beli..nak daun kari pun kena beli..semua kena beli tau..sedih!!

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Rajin nens ni bercucu tanam...
Semuanye menjadi...~

wahida said...

Ya Allah nens...sonok aku tgk tanaman ko semua menjadik...segar bugar aku tgk...best sbb semua sayur2 yg kita mkn seharian...senang, kalau nak, petik je belakang umah kan nok...jeles mak jemah...


aku kat umah tanam pokok limau kasturi je...setakat ni Alhamdulillah, berbuah cantik...dptlah aku buat sambal belacan pakai limau tu...haha...nak tanam lain takut tak menjadik...
ko bagi tips nok mcm mana nak jaga pokok2 ni nok...

azizah :) said...

wah kak! bagusnya akak menanam...suka2.. seronok tgk hasil kebun kita dan memakannya..

Fieza79 said...

untung lerr..xyah bli sayur dh..kutip je blkg umah...


Tihara said...

waw manyok jugak hasil tanaman nen, akk ade gak nanam tp malu nk snap..karang2 lah :)

Nafira usof said...

wohhh.. macam2 tanam!! lepas nih boleh tuai hasil lah~ aku mmg x leh dah nak cucuk tanam.. x de tanah dh.. huhuhu..

khaifaiz said...

rajinnya bercucuk tanam...

nur anis said...

senang ada pokok pokok macam ni dekat rumah kan..nak masak, tinggal petik je..

eMMe said...

Nen, suka tgk sumenye menghijau, menjadi... mmg kalo tangan sejuk ni,tanam ape pun menjadi... leh jadi petani yg berjaya Nen...

Amie said...

Wah! banyak juga tanam-tanaman Nens ye... sejuk la gamaknya tangan dia ni... hidup semuanya!

Qaseeh Tolia said...

Nen, bagi petua sikit..akak tanam pokok mempelam depan umah dah besar ,lebat dan tinggi tp tak nak buah..nape yer..Pokok Jantan ke? Jealous tau I tengok pokok-pokok yg Nen tanam semua menjadik..

ct rahani said...

sonok akak tengok hasil tanaman nens tuh.. teruja pun ye gak.. ingat masa kecik2 dulu ikut ayah tanam sayur kat tanah sekangkang kera kami.. bila tumbuh subur rasa riang je hati.. InsyaAllah bila dh duk umah ader tanah nanti teringin jugak nak menanam sket2.. :)

maszmadi said...

bestnyer dah dapt hasil..... nnti balik kuantan, masz pi umah neni n ambik anak yerk, nak tanam kat umah, tapi yang boleh tanam dalam pasu jerk la, maklum umah xder tanah.. haha boleh?

Myra Jay said...

Rajinnya bercucuk tanam, tapi betul tu, bila berbudi pada tanah kita akan merasa hasilnya :D

lizz said...

wah semua ader...kalo jadik jiran nens mesti best...boleh tumpang sekaki...hehe

Dee said...

aiseh..jeles ok tgk pokok2 nen tumbuh mekar..dee dok umah merpati mana ada tmpt nak cucuk tanam..

tangan nen jenis sejuk ni..menjadi je haa..pokok2nya..suka tgk..

::NureeN:: said...

wah rajinnyerr.. sng la x yah beli dah kan pas ni

eB said...

eB jenis suker amek syr yg blakang umah... esp ulam2an... best. rs fresh... manes ;)

nik ros said...

bagusnya.seronok tgk pokok2 tu.best la.org tangan sejuk yea.tanam apa pun ok.

CikZaitul said...

tangan awk ape tanam sume jadi ek..untunglah..sy ni tanam pokok pun malas nak siram.apatah lagi nak berkebun..
hehehh

org duk flat , mane nak bertanam bagai..

Zura said...

nti boleh kirim daun ulam raja tue..hikhikhik..

Suara Kalbu said...

Waaaaaaaaaaaaaaahh terujanya saya tengok tanaman dalam pasu awak tu Nens.

Ema Blog said...

aduh malunya dengan nens..akak yg ada tanah kat belakang rumah puntak buat tanaman camni..

Nazayiena said...

RAjinnya nens berkebun,seronokkan bila dah nampak hasil.

iklan lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...